Специалната награда Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос в

...
Специалната награда Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос в
Коментари Харесай

Кметът избира носителя на специалната награда „Пловдив“ за изключителни постижения и принос

Специалната премия „ Пловдив “ за изключителни достижения и повсеместен принос в културата на града ще бъде определяна от кмета, а не от комисия, гласи смяна в Статута да връчване на наградите. Престижната Награда „ Пловдив “ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската просвета. Началото е сложено през далечната 1969 година. Оттогава до през днешния ден, всяка година в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, Кметът на Пловдив връчва влиятелното отличие Награда „ Пловдив “ на създатели, креативен колективи, културни, просветителни и други институции за съответно произведение, събитие или факт с действителен принос за развиване на културния живот на Пловдив, реализирани през миналата година.
Прочетете още
Награди „ Пловдив “ се присъждат по една в следните 12 категории: Художествена литература и хуманитаристика; Художествен превод; Журналистика в областта на културата; Архитектура и естетизация на градската среда; Музика; Танцово изкуство; Театър; Изобразително изкуство; Аудио-визуални изкуства и фотография; Опазване на културното завещание и запазване на паметта; Произведение на изкуството, предопределено за деца; Съвременни мултижанрови изкуства.

Победителите получават  статуетка, диплом и парична награда. Във времето разделите, в които се връчва премията, са променяни като брой и дефиниция. Променян е и паричният еквивалент. Неизменна остава статуетката, изобразяваща престол с размери 30 x 20 x 20 см, направена от бронз, чийто създател е огромният български ваятел и пловдивчанин Димчо Павлов (1944-1996).

Предложенията за присъждане на Награда „ Пловдив “ се внасят от името на културни институти, просветителни институции, неправителствени организации, медии, издателски къщи, културни оператори, други юридически или физически лица.

Тази година приемането на оферти е от 1 до 18 април, в това число.

През 2020 година по самодейност на кмета Здравко Димитров в Статута на Награда „ Пловдив “ беше добавена нова категория - Специална премия „ Пловдив “, която се връчва за изключителни достижения и повсеместен принос в културата на град Пловдив.

За 2019 година неин притежател стана Виктор Бойчев – шеф на Държавен куклен спектакъл Пловдив. За 2020 година със Специална премия „ Пловдив “ бе удостоена Емилия Арабаджиева. За 2021 година притежател на Специална Награда „ Пловдив “ стана Кръстю Кръстев – шеф и основен живописен началник на Драматичен спектакъл – Пловдив.

Тази нова категория провокира голям интерес и за нея бяха препоръчани доста на брой и повече от почтени кандидатури. Разбира се, наред с позитивния отзив измежду пловдивската общност от присъждането на тази специфичната премия, остана и възприятие на оскърбление у тези, които не завоюваха, както и у тези, които поставиха старания да внесат оферти. Не беше по никакъв начин лесна и задачата на Комисията, назначена със заповед на кмета.  Ето за какво, тази година бе направена смяна в Статута на Награда Пловдив “  в член 17, където към този момент е записано, че  Специалната премия „ Пловдив “ ще бъде определяна от Кмета на града.

Община Пловдив, основател на оценката, дефинира и премия за донори и спомоществователи в региона на изкуството и културата, като предложенията за това през съответната година прави отрасловия заместник-кмет. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР