Специална задача за увеличаване на приходите даде служебният финансов министър

...
Специална задача за увеличаване на приходите даде служебният финансов министър
Коментари Харесай

Министър даде на НАП задача за приходите

Специална задача за увеличение на приходите даде служебният финансов министър Асен Василев на Национална агенция за приходите малко, незабавно откакто стана ясно, че приходната организация е с нов шеф. Основната задача на новия началник на Национална агенция за приходите е увеличение на приходите с необикновен фокус върху огромните данъкоплатци и да се махне терорът, който седи над дребните данъкоплатци, сподели на брифинг Василев.

„ Фокус върху компании, които използват държавен запас, било от държавния бюджет или оперативните стратегии, и всички техни подизпълнители, тъй като там се откриват съществени неналичия. Данните, които имаме от Приходната организация, са, че за интервала 2017 – 2020 година 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани. 45% не са събрани. Начислени са 4 милиарда 29 милиона и 846 000 лева вземания с проверки, а са събрани 2 милиарда 252 милиона 379 000 лева “, добави той.

Василев изрази недоволството си от ниската потвърждаемост на ревизионните актове. „ 66.5% са доказани напълно или отчасти. Другите не са. Това приказва за качеството на ревизионните актове “, съобщи служебният министър. И изясни процедурата. След издаването на ревизионния акт Национална агенция за приходите би трябвало да го удостовери или отхвърли на първа инстанция. След това има и правосъдна инстанция.

Проверки на компании с огромни касови наличия ще има в идващите 2 месеца, заяви Василев. Ще се ревизират компании, които редовно теглят пари на каса. „ Дали ги връщат. Дали касовите наличия са там, или не са там, за какво се постановат следващи тегления на огромни суми. Всички компании, които имат подобен вид държание, влизат в рискова група. Трябва да бъдат поставени под необикновен фокус на Национална агенция за приходите “, акцентира Асен Василев.

Досегашният началник на Национална агенция за приходите Галя Димитрова е отстранена за редовно несправяне със отговорностите, съобщи Асен Василев. Той засяга приключването на персонални данни от Агенцията по приходите и ниската събираемост, като от 4 милиарда са събрани 2.25 милиарда лева

Служебният финансист № 1 показа и екипа, с който ще ръководи финансовото министерство. За зам.- министър е назначена Виолета Лорер. Тя ще дава отговор за бюджетната сфера.

Ваня Стойнева е другото предопределение в екипа на министъра. Тя ще проеме сектор възобновяване на европейските средства, евросредствата, регистрирани по стратегиите, държавните помощи и съгласуваност по Плана за възобновяване.

Трети зам.-министър е Моника Бийчър. „ По организационен устав назначението й е разрешено, макар че не е постоянно срещано в министерството ”, съобщи Василев. „ Назначаването й е целесъобразно, защото имаме няколко тежки задания, свързани с одита на европейските средства ”. В ресора й ще влезе Дирекция централно възлагане на публични поръчки.

„ Г-н Спецов и господин Тонев поемат двете приходни организации ”, съобщи служебният финансов министър. С решение на Министерски съвет от през днешния ден Румен Спецов е назначен за шеф на Национална организация по приходите. Павел Тонев поема управлението на Агенция „ Митници ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР