Специализираната прокуратурата разследва за шпионаж в полза на Русия двама

...
Специализираната прокуратурата разследва за шпионаж в полза на Русия двама
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата разследва двама служители на ДАНС и човек от министерство за шпионаж в полза на Русия

Специализираната прокуратурата проверява за шпионаж в интерес на Русия двама чиновници на приблизително управително равнище в ДАНС и чиновник на българско министерство, друго от Министерство на вътрешните работи.
 Спецпрокурори влязоха в ДАНС, проверяват контраразузнавачи в работа на Русия Виж още
" Става въпрос за случай на шпионаж, оголен в резултат на дейната работа на ДАНС. Това е закононарушение срещу републиката. Този вид закононарушения се правят нормално конфиденциално и са секретни, по тази причина на този стадий не можем да разкрием доста детайлности ", сподели ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Според проверяващите има възможност тези лица да са предавали информация в интерес на Руската федерация на разположение, което е друго от изгонените съветски дипломати. Предаването на информация е ставало непряко посредством специфични механически начини.

Разследването продължава. Следващата седмица ще стане ясно дали ще бъдат предявени обвинявания за шпионство в интерес на Руската федерация по член 104 от Наказателния кодекс.

" Разследваната активност не е обвързвана с работа, ориентирана против връзките сред България и Република Северна Македония ", посочи Валентина Маджарова.

Акцията на профилираната прокуратура е почнала преди 2 дни по сигнал на ДАНС. Към момента няма арестувани.

От Специализираната прокуратура обявиха, че чакат ДАНС да предприеме ограничения за дисциплинарното уволняване на двамата чиновници, разследвани за шпионаж.

Вчера в постройката на Държавна организация " Национална сигурност ", намираща се на столичния бул. " Черни връх ", стартира профилирана интервенция против сътрудници на българското контраразузнаване.

Валентина Маджарова съобщи изрично, че профилираната прокуратура не е изисквала записи от камерите от Министерски съвет.

По случая с народния представител от политическа партия " Възраждане " Елена Гунчева работата продължава. След приключването на инспекцията ще стане ясно дали ще се образува досъдебно произвеждане против нея ", добави тя.

" Няма арестувани и упрекнати за шпионаж чиновници на ДАНС от акцията в постройката на агенцияат през вчерашния ден ", добави представителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Шпионажът е бил за Русия, а информацията е излъчена отдалечено с механически средства.

" Няма задържане по закона за Министерство на вътрешните работи за период от 24 часа. Не са били налице предпоставки за това. Предполагам, че от страна на ведомствата ще подхващат ограничения за дисциплинарното им уволняване ", сподели Христо Кръстев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР