Специализираната прокуратура разследва депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов за пране

...
Специализираната прокуратура разследва депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов за пране
Коментари Харесай

Разследват Лъчезар Иванов от ГЕРБ за пране на пари

Специализираната прокуратура проверява депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов за пране на пари. Информацията първо бе обявена за в. „ Сега “, а по-късно доказана и пред Българска телеграфна агенция от представителя на Спецпрокуратурата прокурор Христо Кръстев.

Разследването е почнало след инспекция на антикорупционната комисия за това дали няма закононарушение при осъществена от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов огромна облага от продажба на акции.

Че ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата ревизират Иванов за пране на пари , разкри преди месец „ Свободна Европа “.

Как депутатът Лъчезар Иванов стана милионер, а управляващите го заподозряха в пране на пари
Депутатът е правил консултантска активност за американска компания, която създава лекарствени артикули. Вместо заплащане в пари, той е получавал акции на сдружението. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и осъществя огромна облага - 1,6 млн. $. Тогава става обект на интерес от страна на службите, които стартират инспекция.

Иванов е депутат от ГЕРБ за шести следващ път. От години той показва непосредственост с водача и досегашен министър председател Бойко Борисов, като даже бе разгласен за негов персонален доктор.

Именно като доктор, паралелно с депутатството, той от години работел с американската компания Enzolytics, в чието управление е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през предишното десетилетие около създаването на препарат за лекуване на ХИВ и няколко типа рак. Продуктът е тестван още преди 1989 година от починалия му татко доктор Хари Жабилов, напомня „ Свободна Европа “.

През 2018 година Иванов подписва контракт за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши. В него било записано, че за активността си депутатът ще получи 20 млн. акции на сдружението. В началото на 2021 година Иванов продава посредством капиталов медиатор част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и съгласно неофициална информация на „ Свободна Европа " осъществя облага на обща стойност над 1.6 млн. $.

„ След извършени оперативни дейности, доставяне с документи и снемане на пояснения от господин Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 година, материалите са изпратени на прокуратурата по подготвеност за преценка за вероятно закононарушение, обвързвано с изпиране на пари “, разясниха преди месец от КПКОНПИ пред „ Свободна Европа “.

Иванов твърди, че е дал на българските институции всички документи, с които разполага, и не се тормози от нищо. „ През 2018 година съм получил акциите, които, не знам до каква степен знаете, се блокират, когато ги получиш – смисъл, когато подпишеш контракта, не ги реализираш незабавно на финансовите пазари “, прецизира Иванов, допълвайки, че това е повода да не ги уточни в имуществената си декларация за въпросната година. Акциите не попадат и в заявеното от него имущество за 2019 и 2020 година, само че той твърди, че е отчел облагата от тях, дружно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно заседание (НС) напролет на 2021 година Декларациите за предходната година на лицата, заемащи обществени длъжности, още не са оповестени в регистъра на КПКОНПИ.

Той осъществя облага при продажба на акциите, които нарастват за две години близо 500 пъти. Иванов изяснява покачването на акциите с напредъка на плановете, по които е зает. Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарати против рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предопределен за хора с имунна непълнота, е получил лиценз в Съединени американски щати и следва да бъде създаван в България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР