Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица, сред които

...
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица, сред които
Коментари Харесай

Задържаха организирана престъпна група, занимаваща се с незаконни оръжия

 Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност пет лица, измежду които двама служащи в оръжейния цех " Арсенал “ в Казанлък, за присъединяване в проведена незаконна група за произвеждане, държане и разпространяване на огнестрелни оръжия на територията на Старозагорска област.

Те бяха арестувани на 6 ноември 2020 година при профилирана полицейска интервенция на чиновници от Сектор " БОП “-Стара Загора под управлението на профилираната прокуратура.

При осъществените претърсвания на адреси, коли и служебно помещение в цех " Арсенал “, употребено от двамата от упрекнатите, са открити и конфискувани годни за пукотевица огнестрелни оръжия, в това число полуавтоматични пушки 7,62 мм със заглушители и оптични принадлежности, направени с елементи за ловни карабини " SLR-Arsenal “,пистолети " Макаров “ със заглушители и други

В жилището на един от упрекнатите в с. Черганово, обл. Стара Загора, е открита работилница, оборудвана с металообработващи машини и техника за прецизна обработка на елементи. В помещението са открити и конфискувани огромен брой дула и елементи за дългоцевни оръжия и револвери, оптични принадлежности, заготовки за заглушители, огромно количество муниции с друг диаметър. В бунгало в с. Горно Черновище, употребено от различен участник в групата, е открит 9 мм револвер с демонтирана цев, в развой на превръщане.

Според събраните досега доказателства групата е работила от януари 2020 година Установява се дали и по какъв начин двамата служащи в оръжейния цех са изнасяли незаконно елементи, които в следствие са били сглобявани или влагани в пушки и револвери. Върху част от цевите и прикладите на откритите оръжия личат надписи " Арсенал “ и индустриални номера.

Готовата продукция групата предложила на клиенти в района. Цената на дългоцевно оръжие, оборудвано със заглушител, варирала към 2500 лв.. За 1700 лв. групата предложила " Макаров “ със заглушител, два пълнителя и 30 патрона.

С постановления на наблюдаващия прокурор на четирима от упрекнатите е наложено задържане до 72 часа. На 9 ноември 2020 година Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания углавен съд искане на установяване на мярка за неотклонение " Задържане под стража “ за всеки от тях. На петия обвинен е избрана от наблюдаващия прокурор парична гаранция, съгласно здравословното му положение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР