Специализираната прокуратура предаде на съд трима обвиняеми за ръководене и

...
Специализираната прокуратура предаде на съд трима обвиняеми за ръководене и
Коментари Харесай

Tрима души са предадени на съд за трафик с бъбреци в България

Специализираната прокуратура съобщи на съд трима обвинени за управление и присъединяване в проведена незаконна група за трафик на хора за да бъдат употребявани за лишаване и търговия с телесни органи – бъбреци.

Доказателствата по досъдебното произвеждане сочат, че незаконната група е работила в интервала от януари 2017 година до 10.09.2019 година на територията на Република България и Република Турция. Дейността й се състои в това да откри лица, които са съгласни да продадат бъбрек, както и други, които имат потребност от трансплантация и са подготвени да платят.

Предлаганата цена за трансплантация на бъбрек е възлизала на 100 000 евро.

Малка част от парите е била давана на лицата, които продавали органите си – към 10 000 евро.

Хората, които продавали бъбреците си, били снабдявани с неистинен документи за идентичност, с цел да се потвърди родствена връзка с реципиентите, след което били транспортирани до надлежно болнично заведение в Република Турция.

Тримата обвинени са предадени на съд за управление и присъединяване в проведена незаконна група – закононарушение по член 321, алинея 3, т. 1 и т. 2 по отношение на алинея 1 и алинея 2 от Наказателен кодекс, както и за обезпечаване и превозване на хора за продажба на телесни органи – закононарушение по член 159г във вр. с член 159а, алинея 2, т. 6 във вр. с алинея 1 от Наказателен кодекс и закононарушение по член 159г във вр. с член 159б, алинея 2 във вр. с член 159а, алинея 2, т. 6 във вр. с алинея 1 от Наказателен кодекс. Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР