Специализираната прокуратура повдигна и предяви обвинение на кмета на община

...
Специализираната прокуратура повдигна и предяви обвинение на кмета на община
Коментари Харесай

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на кмета на Септември“

Специализираната прокуратура повдигна и предяви обвиняване на кмета на община " Септември “ Марин Рачев за умишлена занемареност за седем действия, от които е породена щета на общината в размер на 226 528.24 лв., оповестиха от спецпрокуратурата.

Обвинението касае осъществяването на Договор №117/28.04.2017 година по социална поръчка с предмет: “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември “, подписан сред общината като възложител и " Консорциум поправки и възстановяване-Септември “ ДЗЗД - като реализатор. Събраните доказателства сочат, че Рачев е направил заплащания по контракта, без строително-монтажните действия да са били изпълнени от строителя, освен това на неведнъж повишени цени.

Материалите по този проблем бяха отделени от наказателното произвеждане против Марин Рачев, което поради големия си размер бе разграничено. Обвинен за длъжностно закононарушение по същото произвеждане (по чл.282, ал.2, пр.2 от НК) е и зам.-кметът на община " Септември “ Явор Митев. Докато замествал кмета Рачев, той сключил анекс към Договор №117/28.04.2017 година по публичната поръчка с предмет: “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на Община Септември “ за сумата от 1 000 000 лв., без да е зародила нужда от изменение на подписания контракт и за да набави полза за ДЗЗД “Консорциум поправки и възобновяване - Септември “.

Митев е упрекнат и за това, че през лятото на 2018 година (като е бил задължен, според чл.154 от Закона за правосъдната власт) не е оказал подпомагане на водещите следствието против обвинения Рачев при извършените на територията на общината процесуално-следствени дейности (престъпление по чл.275, ал.1 от НК).

Обвинения по досъдебното произвеждане са повдигнати на още две лица – на Ангел Бончев, шеф на Дирекция “Транспорт и околна среда “ (ТОС) в община " Септември “ и на Станой Милов - експерт " Инвеститорски надзор ” в отдел " Строителство ” при дирекция " Архитектура и териториално устройство ” в общината. Те са привлечени към наказателна отговорност за документни закононарушения – за това, че съставили протоколи за осъществени в цялостен размер и подлежащи на възнаграждение строително-монтажни работи на обекти по Договор №117/28.04.2017 година, в случай, че тези работи били или отчасти изпълнени, или напълно неизпълнени (престъпление по чл.311 ал.1 от НК).

По отношение на Рачев и Митев са взети ограничения за неотклонение " Парична гаранция “ в размер на по 10 000 лв., а на Бончев и Милов – по 5000 лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР