Специализираната прокуратура отдели материали от образувано досъдебното производство, касаещо множество

...
Специализираната прокуратура отдели материали от образувано досъдебното производство, касаещо множество
Коментари Харесай

Ново разследване срещу Васил Божков – за убийства, принуда и изнасилване

Специализираната прокуратура отдели материали от формирано досъдебното произвеждане, касаещо голям брой незаконни действия, част от които свързани с неплащане на обилни по мярка такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. По това произвеждане в качеството му на началник на проведена незаконна група е привлечено лицето Васил Божков, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни действия - убийства, принуди и изнасилвания, за които е формирано ново досъдебно производство за присъединяване в проведена незаконна група, работила на територията на страната в интервала от 2012 година до сегашния миг, допълват още от прокуратурата.

Изискани са досъдебни производства от други прокуратури, касаещи съответни случаи, свързани с следствие на убийства и опити за такива. Извършва се анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали
хазартна активност, както и случаи на осъществени изнасилвания.

Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи приканват всички жители, които имат информация, относима към разкриването на незаконната активност на групата, да сигнализират на телефони 02 982 8998; 02 9828590, като анонимността им е обезпечена. 

Издирваният бизнесмен Васил Божков е задържан в Обединени арабски емирства (ОАЕ) дружно със притежателя на ФК " Левски " по документи Георги Попов. Прокуратурата разгласи, че ще изпрати всички нужни документи колкото се може по-скоро, с цел да се задейства процедурата по екстрадиция. На летището в австрийската столица Виена преди дни пък беше арестуван съратника му – предприемачът Борис Бекяров.

На Васил Божков към този момент му бяха повдигнати 7 обвинения – за началник на проведена незаконна група, за насила, за изнудване, за опит за рушвет на длъжностно лице, както и за подбуждане и закононарушение по работа.

Според прокуратурата, организираната незаконна група, ръководена от Божков, е работила от 2014 година в цяла България и е основана с користна цел – насила, изнудване, длъжностни закононарушения и пране на пари.

В събота Специализираният съд остави в ареста някогашния ръководител на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев като взе за него най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража ”.

Настоящият ръководител на комисията Александър Георгиев, който също беше притеглен като обвинен, пък бе освободен срещу  “парична гаранция ” в размер на 40 000 лв.. Георгиев е направил признания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков.

В понеделник движимости лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на “Нове холдинг ”, с цел да изземат движимости от сбирката на Божков. Направен беше и обширен обзор на гаражите, откъдето жандармерия изкара скъпи джипове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР