Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за разследване на международна организирана

...
Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за разследване на международна организирана
Коментари Харесай

Разбиха международна група за финансови измами - нанесените щети са за над 2 млн. евро

Специализираната прокуратура образува досъдебно произвеждане за следствие на интернационална проведена незаконна група, основана за осъществяване на финансови измами, оповестяват от следствието. Под управлението ѝ е основан интернационален взаимен екип за следствие сред страните Германия, Сърбия, Гърция и България.

На 26.01.2022 година са осъществени взаимни дейности по следствието на територията на четирите страни с кодово название " Сарафи “.

В България работят 12 следователи от Следствен отдел при Специализираната прокуратура, чиновници на основна дирекция " Национална полиция “ при Министерство на вътрешните работи, ОД на МВР-Бургас, Държавна организация " Национална сигурност “ и представители на Европол.

У нас се правят претърсвания и изземвания в гр. София и гр. Бургас на сдружения, предоставящи счетоводни услуги и на колцентрове. Иззети са голям брой счетоводни документи, печати, мобилни апарати, компютърни конфигурации и електронни устройства. Разпитват се над 60 лица в качеството на очевидци.

Дейността на незаконната група се състои в обосноваване на жители на Европейския съюз да преведат парични средства на разнообразни търговски сдружения, като се вкарват в подвеждане, че парите им ще се употребяват за търговия с финансови принадлежности /форекс, акции, бинарни варианти, криптовалути и др./, от които ще завоюват. Реално парите на потърпевшите не се употребяват за търговия с финансови принадлежности. След това членовете на незаконната организация правят голям брой финансови интервенции с добитите посредством машинация парични средства, за прикриване на произхода им и следващо облагодетелстване. Престъпната група е употребила голям брой интернет платформи за търговия с финансови принадлежности, измежду които и GlobalMarkets.

Нанесените вреди на потърпевшите са в размер над 2 млн. евро. Действията по следствието не престават.

Специализираната прокуратура напомня, че на уеб страницата на Комисията за финансов контрол, в секция " Регистри и информации ", подсекция " Електронен указател и картотека “, може да се ревизира дали обещано комерсиално сдружение е лицензиран капиталов медиатор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР