Специализираната прокуратура не е образувала дело срещу Асен Василев. Производството

...
Специализираната прокуратура не е образувала дело срещу Асен Василев. Производството
Коментари Харесай

Разследване срещу Асен Василев няма. Има срещу финансовия министър

Специализираната прокуратура не е образувала дело против Асен Василев. Производството е против финансовия министър. Това стана ясно ден,, че вицепремиерът е разследван, а държавното обвиняване отхвърли с формалното пояснение, че съгласно Наказателно-процесуален кодекс делата се образуват за закононарушения, а не против лица.

Името на Василев в действителност не попада в постановлението, с което прокурорът Георги Николов е образувал дело за длъжностно закононарушение. То обаче е упоменато на няколко пъти в сигнала, на база на който се образува делото.

Натиск

Сигналът е подаден от предприемача Георги Самуилов, притежател на веригата " ИнсаОйл ". В него той споделя, че имал диалог с Василев след среща на финансовия министър с членовете на Българската петролна и газова асоциация, извършена на 5 януари. Той твърди, че вицепремиерът изискал от него да остане за персонален диалог. Каква е била тематиката на този диалог от сигнала не излиза наяве. Бизнесменът обаче твърди, че по-късно почнал напън от страна на страната против него. Той показва данъчни проверки и инспекции, които възприема като тормоз, тъй като бизнесът си плащал изрядно налозите.

Според него за напън може да се смятат и изказванията на Василев отпреди десетина дни, когато бе изкуствено основана суматоха към цените на горивата и за една вечер пред десетки бензиностанции се извиха дълги опашки. Самуилов показва, че тогава министърът споделил пред бТВ и БНР, че неговата верига е една от двете, който голословно вдигнали цените. Ден по-късно Василев разкритикувал Комисията за защита на конкуренцията че не ревизира който би трябвало. Веднага по-късно почнала инспекция против " ИнсаОйл ", написа Самуилов.

" Убеден съм също, че натискът по отношение на групата " Инса " от страна на Асен Василев и подчинената му държавна администрация няма да се ограничи единствено с описаните нагоре дейности, а ще има своето неподходящо и дискредитиращо, както мен, по този начин и активността на " ИнсаОйл " продължение ", написа в сигнала.

Той е подаден на 15 март. Три дни по-късно постановлението за формиране на дело е готово. То е против " длъжностно лице (министър) ", заяви самата прокуратура.

В прокурорското разпореждане обаче има един доста значим подробност. Като легален мотив за начало на производството се показва известие от Министерство на вътрешните работи. От силовото ведомство настояват, че такова не е пращано.

Какво споделя речникът на Българска академия на науките?

След като в сряда отхвърли против Василев да има дело, в четвъртък прокуратурата публично заяви за следствието против министър. Държавното обвиняване обаче уточни, че показаното от вътрешния министър Бойко Рашков разпореждане било без автограф и щемпел.

" Това дава съображение да се допусна, че в случай че документът е достоверен, той е добит посредством нерегламентиран достъп на незнайно досега лице в осведомителната база данни на прокуратурата. Разгласяването на информацията е станало без позволение от наблюдаващия прокурор ", написаха от прокуратурата и обявиха, че не могат да потвърдят достоверността на документа.

Държавното обвиняване разкритикува и премиера Кирил Петков, който съобщи, че това дело е безсрамие, тъй като е формирано незабавно, а по други сигнали инспекциите се точат с години.

" Според речника на българския език на Българска академия на науките думата " безсрамие “ има следното значение: " Крайно неприлична, неправилна или нечестна демонстрация, постъпка, която провокира мощно отрицание, отвращение “. Изказването жестоко нарушава правилото за разделяне на управляващите и на върховенството на закона по отношение на български самостоятелен магистрат, който упражнява конституционните си пълномощия. Действията на висши представители на изпълнителната власт оставят подозрение, че има персони, които са над закона ", обявиха от прокуратурата.

Заради политическия напън наблюдаващият прокурор си е направил отказ, излиза наяве от известието. Засега прокуратурата няма да оповестява повече детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР