Специализираната операция по пресичане на дейността на организирана престъпна група,

...
Специализираната операция по пресичане на дейността на организирана престъпна група,
Коментари Харесай

ГДБОП разби престъпна група, занимавала се с изнудване чрез интернет /снимки/

Специализираната интервенция по секване на активността на проведена незаконна група, занимавала се с киберпрестъпност, е осъществена в интервала 6 - 8 юни т.г.на територията на областите Разград и Силистра. Операцията е осъществена от чиновници на дирекция „ Киберпрестъпност “ и сътрудниците им от съответните териториални отдели на ГДБОП, под наблюдението на районна прокуратура – Разград. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.
Извършени са претърсвания на два домашни адреса, като са тествани общо шест.
Иззети са над 20 банкови карти, непознати документи за идентичност, десетки мобилни телефони, на които са открити вписани сметки на разнообразни лица в приложения за мобилно банкиране в турски банки, компютърни конфигурации с документирани голям брой финансови прехвърляния на огромни парични суми, над 100 000 лева, както и движимости и предмети, имащи отношение към предмета на следствието.
В хода на извършеното в дирекция „ Киберпрестъпност “-ГДБОП следствие е  установено, че групата е работила според построена стройна и йерархична организация, употребявайки мрежа от финансови мулета за прикриване на незаконната си активност, както и изпиране на паричните средства. Според събраните данни, посредством основаване на голям брой профили в обществените мрежи, участниците в схемата осъществявали първичен контакт с жертвите /най-често непознати граждани/, които след това бивали въвеждани в подвеждане за възможна връзка със основателя на профила и предизвикани да основават файлове с интимно наличие със свое присъединяване.
След реализиране на първата цел, незаконната група започвала да изнудва жертвите да превеждат огромни финансови средства, с цел да не бъдат публикувани позорящите ги файлове в инернет пространството.
За период до 24 часа са арестувани две лица, техен съизвършител е разгласен за национално търсене. Работата по документирането на случая продължава.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР