Специализирана прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по

...
Специализирана прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по
Коментари Харесай

Братя Бобокови и бившият зам.-министър Красимир Живков отиват на съд за опасните отпадъци

Специализирана прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания углавен съд по делото за нерегламентирано ръководство на рискови боклуци против братята предприемачи Атанас и Пламен Бобокови и някогашния зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков.
Още по тематиката
На съд са предадени общо шест души - А.Б., П.Б., Кр. Ж., Н.М., В.К. и И.Хр., се споделя в формалното известие на държавното обвиняване.

А. Б. и Кр. Ж. са предадени на съд за това, че са управлявали проведена незаконна група , посредством която в интервал от към пет години, с користна цел, са направили следните закононарушения от Наказателния кодекс: член 282 (престъпление по служба); член 311 (лъжливо документиране); член 353б (управление на боклуци не по открития ред, с което е основана заплаха за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда); член 353в (управляване на боклуци не по открития ред) и член 353г (трансграничен транспорт на рискови боклуци в нарушаване на открития ред).

 Снимки: Прокуратура на Република България

Освен това обвинените са привлечени към наказателна отговорност и за вторични закононарушения - А.Б. за това, че е избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери, а Кр.Ж. е предаден на съд и за осъществено закононарушение срещу националното здраве и околната среда, като същото е осъществено в съучастничество с В.К.

Освен за присъединяване в ОПГ - Н.М. и В.К. са предадени на съд и за осъществени документни закононарушения и такива срещу националното здраве и околната среда. П.Б. е предаден на съд за присъединяване си в проведената незаконна група. И.Хр. е предадена на съд единствено за документно закононарушение.

Предвидените санкции за ръководителите на ОПГ са отнемане от независимост от пет до петнадесет години, а за участниците в незаконното съдружие от три до 10 години.

За осъществените екологични закононарушения законодателят е планувал наказване отнемане от независимост от 10 до двадесет години и санкция от петнадесет до петдесет хиляди лв..

За документните закононарушения плануваното наказване е отнемане от независимост до пет години и отнемане от право на лицето да заема избрана държавна или социална служба.

В рамките на следствието по делото бяха осъществени голям брой огледи на местопроизшествия в землищата на област София, Червен бряг, село Рупци, общ. Червен бряг, Плевен и Лом , при които бяха открити 16 756 тона боклуци, измежду които 7 756 тона рискови. Част от откритите рискови боклуци бяха заровени на разнообразни нерегламентирани места в страната. Същите не са били ръководени в сходство със Закона за ръководство на рисковите боклуци. Вследствие на това е била основана заплаха за здравето на хората и са породени немаловажни вреди за околната среда.

Внесените в Специализирания углавен съд материали по делото са в размер от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на следствието материални доказателства, които също са в забележителен размер.

 Снимки: Прокуратура на Република България

Предстои Специализираният углавен съд да дефинира дата за разпоредително съвещание.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР