Специалисти се опасяват от нови финансови турбуленции в Турция, след

...
Специалисти се опасяват от нови финансови турбуленции в Турция, след
Коментари Харесай

Ердоган уволни шефа на централната банка след повишаване на ...

Специалисти се притесняват от нови финансови турбуленции в Турция, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни ръководителя на централната банка и го размени с някогашен народен представител от ръководещата партия.

Президентски декрет, оповестен в събота през нощта, не даде пояснение за какво Ердоган замества Наджи Агбал с Шахап Кавджъоглу на основния пост.

Но решението беше оповестено единствено ден откакто централната банка внезапно увеличи главния лихвен % до 19 % за битка с инфлацията.

Кавджъоглу е очевиден съперник на дейностите на Агбал за повишение лихвения %.

Новият началник на централната банка се причислява към мнението на на Ердоган, че по-високите лихвени проценти предизвикват инфлация.

" Шоковото решение на турския президент Ердоган да уволни шефа на централната банка Наджи Агбал в събота евентуално ще провокира придвижване в лирата, когато пазарите се отворят в понеделник ", написа анализатор Джейсън Тюви от Capital Economics в изследователска записка.

Агбал беше назначен преди 4 месеца, по време на реорганизация на икономическия екип, която Ердоган проектира през ноември, с цел да спре растящата инфлация на турската валута.

Дотогава лирата бе спаднала до 8,5 за $ от 5,9 при започване на 2020 година, защото предходните мениджъри на централните банки поддържаха ниските лихвени проценти, до момента в който инфлацията набираше темпове.

Икономистите от Голдман Сакс пресметнаха, че централната банка е похарчила над 100 милиона $ единствено през 2020 година, изкупувайки задгранични валути в опит да поддържа турската лира. Но турците продължавали да се запасяват със злато и да обменят лири за евро и долари, с цел да запазят спестяванията си.

По време на мандатът на Агбал лирата се стабилизира. В петък лирата се разменяше за към 7,21 по отношение на $.

Решението на Агбал да увеличи лихвите с повече от предстоящото до 19 % в четвъртък беше приветствано от вложителите, само че наподобява не и от Ердоган.

Турският президент е прочут с изказванията си против високите лихвени проценти.
Веднъж той го назова " майка и татко на всяко зло " и акцентира през януари, че е " безусловно срещу " по-високите проценти.

Кавджъоглу става четвъртият началник на централната банка, назначен от Ердоган от юли 2019 година Той е изправен пред задачата да извърши задачата на Ердоган да понижи годишната инфлация до пет % до идващите избори в Турция през 2023 година

Турция стана на седмо място в света по-най висок лихвен % 19%. Рекордьор е Венецуела с 45 на 100, следвана от Зимбабве с 40%, Аржентина с 38%, Йемен с 27%, Либерия и Суринам с по 25%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР