Специалисти откриха мумифицирани пчели на почти 3000 години на Югозападния

...
Специалисти откриха мумифицирани пчели на почти 3000 години на Югозападния
Коментари Харесай

В Португалия откриха мумифицирани пчели на 3000 години

Специалисти откриха мумифицирани пчели на съвсем 3000 години на Югозападния бряг на Португалия, заяви Физ.орг.

Стотици пчели са открити мумифицирани в пашкули на нов палеонтоложки обект край гр. Одимира, Южна Португалия. Пашкулите са се фосилизирали с извънредно необичаен способ. Обикновено скелетът на пчелите се разгражда бързо, тъй като се състои от органичното съединяване хитин. 

" Степента на непокътнатост на тези пчели е толкоз изключителна, че успяхме да определим освен анатомичните елементи, които дефинират типа, само че и пола и даже запасите от прашец, оставени от майката при построяването на пашкула ", споделя Карлос Нето де Карвальо, теоретичен координатор на геопарка Натуртехо и откривател в Института " Дом Луиш " към Факултета по естествени науки на Лисабонския университет, съобщи Българска телеграфна агенция.

Учените са разпознали четири палеонтологични обекта с висока компактност на вкаменелости от пчелни пашкули, достигащи хиляди на квадрат с размери 1м. Тези обекти са открити сред Вила Нова де Милфонтес и Одисейш, на брега на Одимира. 

" При фосилен списък от гнезда и кошери от 100 милиона години, приписвани на пчелното семейство, истината е, че фосилизация на практика не съществува ", споделя  един от съавторите Андреа Баукон, палеонтолог от Университета в Сиена.

Откритите вкаменени пашкули съхраняват като в саркофаг екземплярите на пчелата Eucera, които по този начин и не са съумели да видят бял свят. Това е един от към 700-те типа пчели, които през днешния ден към момента съществуват в континентална Португалия. Новооткритият палеонтологичен обект демонстрира вътрешността на пашкулите, покрити със комплицирана нишка, създадена от майката и формирана от органически полимер.

Съществуват повече от 20 000 типа пчели. Те са значими опрашители, само че популациите понижават доста поради човешка активност и резултата от измененията в климата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР