Специалисти от японския университет Кейо извършиха първата в света операция

...
Специалисти от японския университет Кейо извършиха първата в света операция
Коментари Харесай

В Япония за първи път проведоха операция на гръбначен стълб с прилагане на iPS клетки

Специалисти от японския университет Кейо направиха първата в света интервенция за лекуване на пострадване на гръбначния дирек благодарение на индуцирани плурипотентни стволови кафези (iPS клетки), оповестява каналът France 24. Изследователите се надяват, че в бъдеще това ще помогне в битката с парализата, породена от контузии на гръбначния мозък.

Сериозните пострадвания на гръбначния мозък предизвикват нелечима парализа. Изследователите желали да схванат дали iPS кафези могат да се употребяват за лекуване на гръбначни пострадвания. iPS клетките се основават посредством препрограмиране на към този момент зрели, профилирани кафези - те се връщат в първичното им положение и от тях може да се получат кафези от друг тип.
Още нещо за стволовите кафези или по какъв начин да дадеш живот 2 пъти (ВИДЕО)
През 1988 година дете, страдащо от анемия на Фанкони, е излекувано с помощта на взети стволови кафези от пъпната шнур на новородената му...
Прочети повече
По време на опита учените трансплантирали повече от два милиона от тези кафези в гръбначния мозък на доброволец, чиято цел е да възвърне изгубените му функционалности. Това е първата по рода си интервенция, само че към този момент не е ориентирана към лекуване, а към инспекция на сигурността на метода. Трансплантацията е осъществена през декември и към този момент пациентът се усеща добре и минава рехабилитация в Медицинския център Мураяма в Токио. През идващите три месеца експертите ще събират данни за положението му, след което ще ги дават за оценка от самостоятелни специалисти.

Трансплантираха сполучливо сърце от прасе на човек

В случай че процедурата бъде приета за безвредна, интервенцията на втория от четирите пациенти може да се извърши след април.

През 2006 година 44-годишният Шиня Яманака, професор от университета в Киото, основава дружно със своя екип индуцирани плурипотентни стволови кафези (iPS клетки) от фибробласти на възрастни мишки. По-късно Яманака и екипът му основават iPS кафези от фибробласти на възрастен човек. През 2012 година Яманака получава Нобелова премия за откритието си, което провокира взрив от проучвания в регенеративната медицина. Учените към този момент са се научили да отглеждат от тях кафези на сърдечния мускул, червата, панкреаса, ретината, кръвта, кожата, нервните кафези, яйцеклетките, сперматозоидите и бъбречните нефрони.
Хронично инфектиране може да трансформира един вид кафези в различен
Учените са изяснили, че продължителните възпалителни процеси могат да доведат до превръщането на кафези от един вид в различен. Процесът по...
Прочети повече
Първата в света интервенция благодарение на изкуствени многофункционални iPS кафези е осъществена в Япония през 2014 година Взети са кожни кафези от 70-годишен пациент с тежко заболяване на ретината – възрастова макулна недъгавост, от която били отгледани iPS кафези. От тях по-късно били отгледани кафези от пигментния епител на ретината, които били трансплантирани.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР