Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация –

...
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация –
Коментари Харесай

Млада жена и бебе с шанс за втори живот след сплит трансплантация във ВМА и болница Лозенец

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) направиха поредна чернодробна трансплантация – пета за 2021 година Реципиентът е 26-годишна жена с примитивен склерозиращ холангит в последна фаза, а донорът – жена на 24 години, с мозъчна хеморагия.

Пациентката се намираше преди всичко в нашата листа на чакащи. Веднага откакто получихме известие за донорската обстановка в Пловдив, беше основана нужната организация, изясни проф. Никола Владов, шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Експлантацията на органите е осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница " Лозенец ".





Направихме така наречен сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота, съобщи проф. Владов и разясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява разрешава на експертите да го разделят на две елементи и по този метод да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В съответния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница " Лозенец ".

Шестчасовата трансплантация е осъществена на 26 октомври. В момента пациентката е в положително положение, тя е контактна и съответна, екстубирана, добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.





Благодарим на сътрудниците от УМБАЛ " Свети Георги " - Пловдив за съвършената организация при кондиционирането на донора и на сътрудниците от болница " Лозенец " за положителното взаимоотношение при експлантацията на органите, разяснява още проф. Никола Владов.







Екипът на ВМА има зад тила си десетки избавени човешки животи посредством сполучливи чернодробни трансплантации от началото на трансплантационната стратегия през 2007 година През последните 2 години болничното заведение влага над 1,2 млн. лв. от личните си средства за съоръжение на най-модерните в България операционни зали, в които се прави трансплантация на черен дроб.







Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР