Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха чернодробна трансплантация - първа

...
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха чернодробна трансплантация - първа
Коментари Харесай

Лекари от ВМА извършиха тежка чернодробна трансплантация

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) направиха чернодробна трансплантация - първа от началото на 2023 година. Реципиентът и донорът са мъже - и двамата на 58 години .

Трансплантацията стартира късно вечерта на 26 март. Експлантацията бе осъществена във великотърновската болница, като по-рано денем наш екип бе превозен до там със аероплан C-27J " Spartan " от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили. Самата трансплантация продължи към 7 часа. Беше механически по-сложна поради тежкото положение на реципиента, който беше в доста напреднал етап на чернодробно заболяване , разяснява доцент Васил Михайлов, началник на екипа, направил интервенцията.

Благодарение на напъните на целия екип, анестезиолози и реаниматори, сега пациентът се намира в положително положение, екстубиран, контактен и съответен, добави той.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна признателност към околните на донора , които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарности се изричат и за лекарите от МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов " и на техния координатор по донорство доктор Сибила Маринова за съвършената организация при реализиране на експлантационния развой.
 „ Спартан “ транспортира лекари за донорска обстановка
„ Спартан “ транспортира лекари за донорска обстановка

Полетът е бил от " Враждебна " до Горна Оряховица
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР