Специален робот ще помага на децата със специални потребности. Това

...
Специален робот ще помага на децата със специални потребности. Това
Коментари Харесай

Доц. Димитрова: Роботът Роберта ще помага на децата да усвояват нови знания и умения

Специален робот ще оказва помощ на децата със специфични потребности. Това ще стане в границите на план на Българска академия на науките, който е за 4 години и е по програмата на „ Мария Кюри “ на „ Хоризонт 2020 “  Роботът Роберта е вторият робот, който Българска академия на науките закупи от Института по роботика във Франция.Роберта приказва, пее, танцува, споделя приказки. Тя ще помогне на децата и да поддържат връзка по-лесно с приятелчетата си. По-големият брат на Роберта е Роби. Той също е закупен от Българска академия на науките. Тези роботи са основани извънредно и единствено за деца, само че станаха толкоз известни, че могат да бъдат видени по целия свят да оказват помощ на възрастни, на хора с отзивчиви проблеми, на хора, които желаят просто да си имат другар, сподели в „ Преди всички “ доцент Мая Димитрова от Института по роботика към Българска академия на науките.

„ В нашия план използваме роботите да оказват помощ на децата да усвояват нови познания и умения. Фокусът е върху обществени те умения на дечица, които са в изолираност или мат проблеми в общуването. Роберта може да бъде програмирана по този начин, че да демонстрира държания, които основава у детето чувство за емпатия, за схващане. Роботът може да бъде доста толерантен, да изслушва доста добре. Програмируемите благоприятни условия са доста огромни “, сподели доцент Димитрова.

Докторантката Лейре Озаета, която взе участие в програмирането на Роберта, сподели в изявление за „ Преди всички “, че роботът съумява по доста елементарен метод да сътвори връзката с децата по един човешки метод.

Роберта приказва на много езици, близо 70, само че не и на български.

„ Понякога тя приказва на български с много мощен английски акцент, тъй като британският е заложен в нашата версия. Българска академия на науките има оферта от компанията – производител на Роберта да създаде система за обработка на натурален език, с цел да бъде внедрена в бъдеще в тези роботи. Съвсем в начален етап на договаряния сме, само че такава опция има “, разясни доцент Димитрова.

В звуковия файл можете да чуете изявление на Лора Търколева с доцент Мая Димитрова и Лейре Озаета.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР