Спестяванията на домакинствата в Европа могат да нараснат до 2,3

...
Спестяванията на домакинствата в Европа могат да нараснат до 2,3
Коментари Харесай

Потребителите станаха предпазливи, личните спестявания в Европа ще нараснат до 2,3 трлн. евро


Спестяванията на семействата в Европа могат да набъбнат до 2,3 трилиона евро през второто тримесечие на 2020 година вследствие на COVID-19 рецесията. Това демонстрира разбор на Euler Hermеs, водач в застраховането на търговски заеми в света и у нас. Прогнозата на специалистите е, че потребителите на Стария континент ще усилят персоналните си запаси с общо 1,3 трилиона евро или 10% от Брутният вътрешен продукт спрямо началото на годината. Основните причина са пониженото самостоятелно ползване поради ограничаващите ограничения в страните, както и предпазливостта и терзанията за финансовата непоклатимост, пораждащи се от нарастването на безработицата и намаляването на приходите.  

Драстичен спад на самостоятелното ползване по време на ограничаващите ограничения в Европа до 35% предвижда още новият отчет на  Euler Hermes. В допълнение, упованията са 40% от дейното население да бъде наранено от частична безработица, което ще докара до понижаване на възнагражденията и надлежно на разполагаемите средства с 20 до 40%. В резултат приходите на семействата евентуално ще спаднат приблизително с сред 8 и 16%. 

Комбинацията от тези два фактора се чака да докара до поддържане на по-значителни спестявания даже в интервала на намаляване на ограниченията. Прогнозата на Euler Hermes e, че след предстоящото отпадане на рестриктивните мерки, в края на 2020 година запасите на семействата в Европа ще останат на приблизително равнище от 21%. Индивидуалното ползване надлежно също ще остане по-ниско – с 10% до 15% под предкризисното.

“В несигурни времена семействата стават по-чувствителни към риска и се въздържат от ползване и вложения. Това превантивно държание обаче е спънка за стопанската система и я задържа под капацитета й за развиване. ”, предизвестяват специалистите на Euler Hermes. Според разбора тези екстра спестявания всекидневно остават “заключени ” под формата на депозити в банките, които пък в същото време стягат политиката си за разпределяне на заеми. Тенденцията за увеличение на запасите на семействата се чака да бъде по-осезаема в страни с по-съществен растеж на безработицата и по-високи равнища на задлъжнялост на семействата като Норвегия, Швеция, Дания и Обединеното Кралство.

“Ако наклонността за увеличение на спестяванията и ограничение на разноските на семействата се задълбочи и в България, това ще има значително отражение върху стопанската система. Това е по този начин, тъй като през последните години точно самостоятелното ползване беше главният мотор за развиване у нас, като в годишните си отчети ние индикирахме този дисбаланс. ”, прецизира Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България.

Според специалистите държавните управления в Европа би трябвало да стартират да търсят решения против задържането на високи равнища на спестяванията на семействата. Някои от посоките, в които може да се случи това са основаване на работни места и поддръжка на бизнеси с мултиплицираща се стойност, повишение на финансовата просветеност на потребителите и разпространение на модели, които показват гаранции за финансова непоклатимост на популацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР