Спестявания, стопени от инфлацията или директно проиграни заради необмислен риск.

...
Спестявания, стопени от инфлацията или директно проиграни заради необмислен риск.
Коментари Харесай

Да си финансово неграмотен днес излиза скъпо

Спестявания, " стопени " от инфлацията или непосредствено проиграни поради недомислен риск. Кредити, теглени без четене на дребния шрифт и без ни минимум планиране за възможностите да почистим борча с актуалните си приходи. Всеки има своя история с някое от тези неща или най-малкото има непосредствен с сходни проблеми.

Сюжетите са най-различни, само че се свеждат до едно - неналичието на финансова просветеност. Когато не знаем по какъв начин работят парите, не е чудно, че дори не разбираме по кое време сме ги изгубили.

Колко тъкмо губим от неначетеност? У нас сходно изследване не е правено, само че от години този въпрос се задава оттатък Океана. В Съединени американски щати, където хората търгуват с акции на борсата от един век, към момента считат, че финансовите знания на популацията са прекомерно ниски. Това коства пари. 1506 $ спомагателни разноски, в случай че би трябвало да бъдем точни.

Числото идва от обичайното изследване на организацията National Financial Educators Council (NFEC) и е за 2023 година Респондентите са запитани за личната си оценка за цената на неналичието на знания. Цели 22% признават, че финансовата неначетеност им е докарала загуби от по над 2500 $ годишно, близо 9% са тези, които правят оценка грешките си на над 10 000 $.

Скъпи неточности

Сред всеобщите проблеми, провокирани от неведение, са спомагателните такси и лихви към вноските по кредитни карти - общо 120 милиарда $ годишно, само че също овърдрафти за общо 17 милиарда $, измами и обири на самоличността за близо 13 милиарда $ и така нататък

Институтът TIAA разгласява собствен показател на финансовата просветеност, който дава малко повече изясненост кои са най-засегнати. Оказва се, че през 2023 година неуки във връзка с парите си са 25% от американците против 20% през 2017 година

Младите хора от Gen Z и Gen Y, т.е. родените от средата на 80-те насам са двете генерации с най-ниска финансова просветеност. Като цяло 88% от запитаните споделят, че в учебно заведение не са научили задоволително, с цел да могат да се оправят с парите по-късно в живота, демонстрират данните, представени от Moneyzine.

Хората с най-ниски приходи, за които в действителност е най-важно да знаят по какъв начин да икономисват, демонстрират най-лошите резултати.

Според TIAA цената на финансовата неначетеност е $388 милиарда $ годишно. Реално е мъчно да се пресметна, защото би трябвало да вкараме в уравнението и потвърдено понижената работливост на работещите хора, чиито семейства имат проблеми с парите, както и медицинските разноски поради отключени от напрежението болести.

Това визира и нас

Америка е надалеч, само че това не значи, че обстановката с финансовата просветеност в България е по-добра. Както към този момент казахме, у нас никой не е питал в национално представителна форма какъв брой считаме, че са ни коствали неверните решения, свързани с пари. Има, обаче, косвени данни и те не са обнадеждаващи.

Според скорошно изследване на Trend по поръчка на Finance Academy единствено 22% от хората у нас икономисват пари, единствено 14% получават приход от различен източник отвън заплата или пенсия. А тези, които влагат, са едвам 7 на 100.

" Спестяването е табиет, който не е привързан единствено и само с това какви приходи получаваме - по-скоро е привързан с това какви хора сме и какви финансови привички имаме ", изпълнителният шеф на Finance Academy Георги Захариев след публикуването на изследването.

Що се отнася до финансовите знания на младежите, добър измерител са резултатите от изследването PISA, което мери редица умения, които по-късно са нужни за ръководството на персоналните финанси. Там младите българи са на дъното на Европейски Съюз и са доста по-назад от връстниците си от Съединени американски щати. Това значи огромен риск от скъпи неточности.

Няма по какъв начин с магическа пръчка да се наваксат години закъснение във връзка с финансовата просветеност, само че е извънредно значимо човек да има насочна точка. Именно това ще обезпечи водещата бизнес медия на България - Money.bg, с първото си събитие онлайн.

Форумът " Money.bg Лични Финанси " ще предложи полемики и презентации с присъединяване на водещи специалисти в сфери като обичайни и различни вложения, кредитиране, налози, парцели и доста други. Той ще се състои на 10 април в хотел Hyatt Regency Sofia. Началният час е 9:30.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР