Спешно трябва да бъде определен временен председседател на Софийския градски

...
Спешно трябва да бъде определен временен председседател на Софийския градски
Коментари Харесай

ВСС да определи спешно председател на СГС, настояват от съда

Спешно би трябвало да бъде избран краткотраен председседател на Софийския градски съд . Това излиза наяве от писмо на арбитър Мина Мумджиева (първи зам.-председател на СГС) до съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) и до ръководителя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

 Съдиите оферират Десислава Попколева за краткотраен началник на Софийски градски съд
Съдиите оферират Десислава Попколева за краткотраен началник на Софийски градски съд

Кандидатурата й бе издигната от арбитър Здравка Иванова

В писмото тя разказва, че в случай че бъде приложена практиката тя като първи зам.-председател на Софийски градски съд да поеме отговорностт а за краткотрайно изпълняващ ръководител на Софийски градски съд, Мумджиева би се отдръпнала поради спор на ползи и би желала да остане редови арбитър.

Съдия Мумджиева ясно разказва, че Общото заседание на Софийски градски съд е определило различен за краткотраен ръководител на Софийски градски съд .

В писмото се напомня, че на съвещание на Общото заседание на Софийския градски съд бе избрана като краткотраен ръководител Десислава Попколева . Припомня се, че когато е гласувано освобождението на подалия оставка някогашен ръководител на Софийски градски съд Калоян Топалов. Изтъква се, че в Закона за правосъдната власт не е организиран случай, при който първият избран по старшинство заместител на подалия оставка, само че би могъл да стане причина за възникването на спор на ползи.

 Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет одобри оставката на Калоян Топалов
Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет одобри оставката на Калоян Топалов

Съдиите одобриха оставката и на арбитър Биляна Балинова

В писмото се загатва, че първият зам.-председател на Софийски градски съд е брачна половинка на контрольор Александър Мумджиев от Инспектората на Висш съдебен съвет. Към сегашния миг заместник-председатели на Софийски градски съд са арбитър Мина Мумджиева, арбитър Десислава Попколева, арбитър Даниела Борисова и арбитър Радостина Данаилова.

" Конфликтът на ползи, посочен в наредбата на член 18, алинея 1, т. 9 от Закона за правосъдната власт, неизбежно би зародил освен при определянето на титуляр, заемащ поста на административен началник, какъвто актуалният случай не е, само че и при фактическо осъществяване на функционалностите на административен началник на друго правно съображение " , се споделя в писмото.

" Случилото се във Висшия правосъден съвет от 26 септември 2017 г ., когато беше гласувана оставката на ръководителя на Софийски градски съд - Калоян Топалов, без да бъде решен въпросът за изпълняващ функционалностите на административен началник до сегашния миг, неналичието на включена в дневния ред от 04 октомври 2017 година на Висшия правосъден съвет точка, обвързвана с реализиране на неговите пълномощия, както и неналичието на каквато и да е изясненост такава точка да е включена в дневния ред на Висш съдебен съвет за 05 октомври 2017 година, слага в риск работата на този съд ", написа в обръщението до Висш съдебен съвет.

Същевременно от оповестения дневен ред на Висшия правосъден съвет от 04 октомври 2017 година е видно, че сходен проблем е бил навреме решен във връзка с различен съд в страната , пишат магистратите от Софийски градски съд, припомняйки Бургаския областен съд, където по предлагането на административния началник на Апелативен съд - Бургас бе избрана Росица Желязкова Темелкова за изпълняващ длъжността административен началник на Окръжен съд - Бургас.

Протоколът от Общото заседание с оглед взетото от него решение е изпратен на ръководителя на Софийски апелативен съд още на 29 септември 2017 г . с вх. № 668, както и на Висшия правосъден съвет - с вх. № ВСС-12999 от 29 септември2017 година Висшият правосъден съвет разполага с пълномощието да се съобрази или да не се съобрази с решението на Общото заседание на съдиите при Софийски градски съд, напомнят от Софийски градски съд.

Решението за оперативното управление на Софийски градски съд следва да бъде взето по неотложност точно от Висшия правосъден съвет съгласно неговите пълномощия. Той да дефинира по своя преценка съответно лице, което да извършва функционалностите административен началник на Софийски градски съд, за което не е налице възбраната за спор на ползи, се споделя в писмото от Софийски градски съд.

Автор на писмото е точно арбитър Мина Мумджиева , която сигнализира, че в случай че тя бъде избрана за ръководител, може да възникне спор на ползи.

" Подчертавам, че показах единодушие да бъда част от екипа на подалия към този момент оставка ръководител на Софийски градски съд арбитър Калоян Топалов в извънредно тежък интервал, в който към момента предстоеше решаването на редица проблеми, свързани с организацията на работата в отдел " Защита на класифицираната информация ", като поех отговорност за това.

Организацията на този отдел е обвързвана с ежедневни приходи от каузи , които могат да бъдат обсъждани и решавани единствено и само от двама оправомощени зам.- ръководители в Софийски градски съд. Създадената организация е обвързвана и с всекидневен настоящ отчет по тях и същата е включена в моя сектор на зам.-председател на Софийски градски съд и до сегашния миг ", написа арбитър Мумджиева.

Тя отхвърля да бъде краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител на Софийски градски съд и декларира желанието си да бъде единствено редови арбитър в Софийски градски съд. " Напълно осъзнавам, че освобождението на заемания от мен пост зам.-председател на Софийски градски съд ще сътвори спомагателни усложнения в ръководството на съда , толкоз доколкото тежестта от цялостния размер на работа, обвързван с активността на отдел " Защита на класифицираната информация ", ще се стовари върху единствения зам.-председател, оправомощен да се произнася по ЗСРС и Западноевропейски съюз.

Напълно осъзнавам, че се касае за каузи, по които отговорността при изговаряне е голяма, а периодите са къси - до 72 часа , които според промените на ЗСРС, обнародван в Дъждовни води, бр. 63/2017 година, в действие от 05.11.2017 година към този момент са до 48 часа ", написа арбитър Мумджиева.

Тя напомня, че за произнасянето по искане за позволение на СРС зам.-председателят на съда ще следва да бъде непрекъснато разположение за всички заявители без опция да бъде заместван по наряди. От друга страна обаче освобождението на заемания от мен пост зам.-председател на Софийски градски съд с оглед съществуването на неизпълним спор на ползи , ще даде опция на Софийски градски съд да действа като административна единица.

По този метод правилото за установяване на изпълняващ функционалностите по старшинство да се приложи законно във връзка с различен зам.-председател, за който подобен спор на ползи не е налице, написа първият зам.-председател на Софийски градски съд арбитър Мина Мумджиева .

 Калоян Топалов - новото начало в историята на Софийски градски съд
Калоян Топалов - новото начало в историята на Софийски градски съд

Константин Пенчев няма да откаже

В писмото е приложено и предлагането на подалия оставка ръководител на Софийски градски съд Калоян Топалов , който приканва да се направи предложение до Висш съдебен съвет да се съобразят с избора на общото заседание на Софийски градски съд Десислава Попколева да бъде избрана за краткотрайно изплъняващ длъжността ръководител на Софийски градски съд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР