Спешният телефон 112 няма да спре да работи, въпреки че

...
Спешният телефон 112 няма да спре да работи, въпреки че
Коментари Харесай

Валентин Радев: Телефон 112 няма да спре да работи

Спешният телефон 112 няма да спре да работи, макар че няма определена нова компания за поддръжката на системата. Това беше кометарът на вътрешния министър Валентин Радев след съвещанието на кабинета в сряда. Повод беше обява във в. " Труд ", че системата за незабавни повиквания е пред злополука, тъй като търгът за поддръжката ѝ е преустановен, а нов не е разгласен. Освен това ставали неточности в предадените на незабавните медицински екипи адреси от чиновниците на тел. 112.

Радев, представен от " Нова телевизия " съобщи обаче, че последната инспекция на министерството е открила, че от към 600 хиляди позвънявания на незабавния телефон за последния месец и половина, единствено при 130 е имало някакви неточности в адреса, които са поправени от незабавна помощ, пожарна или полицията. Проверката на Министерство на вътрешните работи е посочила, че това не е довело до съдбовно закъснение. По думите на Радев сходни публикации всяват ужас в жителите. Той добави, че въпреки да няма нов контракт за поддръжка на системата, това се прави от компанията реализатор от предходния търг.

Иначе министърът съобщи, че той е спрял публичната поръчка, която Министерство на вътрешните работи разгласи през юни тази година.

" Аз стопирах поръчката за тел. 112. Беше открит недостатък в нея и това беше основанието. Усещах се притиснат като министър от тези, които до момента са изпълнявали отговорностите си по този контракт. Имаме известни недостатъци в министерството обратно във времето, защото не са плащани пари за поддръжка. От експертизата, която имам, сега вършим по този начин, че се договаряме с представител на небългарска компания, които са правили нещата до момента, да не престават да ги правят без това да е в ущърб на жителите ", разяснява вътрешният министър, представен от " Фокус ".

" Имам увереността, че ще реализираме оптимална цена за поддръжката. Това е единственият претекст - да спестим средства на данъкоплатците и да намерим златната среда и за тези, които ще извършат активността или ще не престават да я правят, и за нас като министерство да не даваме повече пари, в сравнение с ни се коства, че е обикновено. Много е комплицирана експертизата, а и са доста малко експертите, които могат да създадат такава. Отправям зов към компанията да бъдат по-конструктивни към нас. Да, те ще продължат, по този начин се е случило, че договорът е подобен и те би трябвало, а и няма кой различен, да продължат поддръжката на тел. 112. Да не се подвеждат по това, че идвайки председателството, министерството и страната ни могат да бъдат притискани с условия, които считаме за неприемливи ", съобщи Радев.

Проверка на " Дневник " сподели, че процедурата е била прекъсната, защото за присъединяване в процедурата е подадена единствено една оферта, която не подхожда на авансово оповестените условия и е несъответствуваща. Участникът се отстранява от присъединяване, тъй като ценовото му предложение съдържа аритметична или техническа неточност.

Не е известно по кое време ще бъде разгласен новият търг за поддръжка на системата, обясниха за " Дневник " от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Оттам отклониха въпроса дали в новата поръчка ще има условието за създаване на програмен продукт, който да даде опция на хората със слухови и говорни увреждания да могат да подават сигнали до тел. 112 с есемеси, чийто период за въвеждане бе до края на юли 2017 година От министерството дадоха отговор единствено: " След като се разгласи поръчката ще се видят параметрите ѝ ". Оттам обясниха още, че от време на време се случва чиновниците на тел. 112 да работят на ръчен режим и да записват на хартия, само че това не било процедура.

" Оптимист съм, че до половин-един месец ще стигнем до завършек на тези договаряния, ще сключим контракт и системата ще бъде поддържана и за председателството, а и освен поради него. Тази социална поръчка ще продължи. Другите функционалности могат да станат единствено в случай че системата се поддържа. Нашата първа задача е да създадем първото – поддържаме системата, сключваме контракт и по-късно приказваме за другите две функционалности ", сподели министърът на вътрешните работи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР