Спешните мерки за ограничаване на пандемията на коронавируса отнеха демократични

...
Спешните мерки за ограничаване на пандемията на коронавируса отнеха демократични
Коментари Харесай

Проучване: Коронавирус мерките ерозират личните права в близо 70% от 167 държави

Спешните ограничения за ограничение на пандемията на ковид лишиха демократични свободи по света предходната година , като на Запад имаше неуспехи, даже когато някои азиатски страни реализираха прогрес, показва отчет за годишния " Индекс на демокрацията ", оповестен от Economist Intelligence Unit, оповестява Агенция Франс Прес.

Установява се ерозия на персоналните права в близо 70% от 167 оценени страни . По-специално Франция и Португалия са намалени до сан на " незадоволително демократични " - във Франция казусът поради блокировки и други ограничавания за придвижване.

Това смъква общо класиране по тематики, в това число цивилен свободи, политическо присъединяване и действие на държавното управление.

Като цяло " пандемията докара до всеобщо лишаване на гражданските свободи и подхрани съществуващата наклонност на непоносимост и цензура на несъгласието с мнението ", се показва в отчета.

Въпреки че в доста случаи жителите утвърждават или най-малко одобряват фрапантни правила за обществено разграничаване, ориентирани към ограничение на смъртните случаи на Covid, несъгласуваните политики и използване подкопават доверието в държавното управление и демократичните правила .

" Отнемането на гражданските свободи, офанзивите против свободата на изложение и неуспехите на демократичната отчетност, настъпили вследствие на пандемията, са съществени въпроси ", се показва в отчета.

В Азия обаче Япония, Южна Корея и Тайван бяха нараснали до " цялостни демокрации " от " незадоволителни ", защото държавното управление " реагира уверено " на рецесията и " резервира доверието на своето население ".

Въпреки че Азия към момента изостава като цяло във връзка с демократичните свободи , " новата пандемия на ковид форсира смяната в световния баланс на силите от Запад към Изток ", се споделя в проучването.

Съединени американски щати са със статут на " опорочена народна власт ", като по-активното присъединяване на гласоподавателите в държавното управление се компенсира от надълбоко съмнение към политическите партии и нефункциониращите държавни институции.

" Социалното доближаване се срина и консенсусът се изпари по фундаментални въпроси ... Джо Байдън е изправен пред голямо предизвикателство в обединяването на страна, която е надълбоко разграничена във връзка с главните полезности ", написа в отчета.

На други места Мали е намален до " властнически режим " след боен прелом през август предходната година и след години на битка с джихадисти благодарение на френски войски.

Северна Африка и Близкият изток още веднъж се показват най-зле в района, макар обещанията за усъвършенствана бистрота на държавни управления след " Арабската пролет ", почнала през 2010 година

" Повече от една трета от международното население живее под властническа власт, като огромен дял е в Китай ", открива проучването.
 Япония сменя демократичния метод и постанова санкции за извършители на ковид ограничения
Япония сменя демократичния метод и постанова санкции за извършители на ковид ограничения

Япония глобява до $3000, а в Южна Корея има и наказани на месеци затвор за нарушения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР