Спешната помощ в София ще получи спешна подкрепа, за да

...
Спешната помощ в София ще получи спешна подкрепа, за да
Коментари Харесай

Шефът на Спешното в Габрово: Не може да чакаш скъпи пътеки и да кажеш - не мога,, когато обществото има нужда

Спешната помощ в София ще получи незабавна поддръжка, с цел да се овладее спешната обстановка след рекордното повишаване на новоинфектираните с ковид. Как се оправят незабавните медици в по-малките градове в страната, където по стандарт едно обитаемо място се обслужва от един мобилен екип?

Габрово е измежду областите в тъй наречените " алена Covid зона " и на едно от първите места в страната по застаряващо население.

Директорът на Центъра за незабавна здравна помощ в града доктор Георги Шандурков дефинира обстановката сега като тежка, само че не и трагична. Той работи с три мобилни екипа в Габрово, два са разполагаем в Севлиево и по един екип в останалите две общини на региона.

В Дряново, с население към 9 хиляди души, общинската болница затвори преди близо 10 години. В града има два частни медицински центъра и филиал на Спешната помощ с един мобилен екип и един стационарен, който прави към 500 прегледа месечно на пациенти, потърсили доктор на място.

" От 14 души медицински личен състав, 10 експерти са инфектирани или са под карантина. Затова се командироват хора от Габрово, другояче е невероятно да се върже графикът, споделя доктор Шандурков пред БНР. - В събота и в неделя бяхме изправени пред риска или аз да отивам да поемам 24-часово дежурство, или филиалът да се заключва. "

" Спешните медици изнемогват, освен тъй като случаите са повече, изяснява лекарят с 38-годишен стаж в системата на опазването на здравето. - И броя в този момент е по-голяма, и методът на обслужване е по-тежък като разход на запаси. "

Д-р Георги Шандурков напомня, че сред адресите се прави стерилизация на екипите и колите за спешна помощ.

В столицата и в други огромни градове на страната от дни Спешната помощ сигнализира, че екипите не съумяват да обслужат лавината от адреси, след което се стигна до решението и до заповедта на министъра на опазването на здравето към всяка държавна болница да бъде оголен мобилен пункт, в който пациентите ще бъдат тествани за ковид и да се преценя нуждата от хоспитализация.

Според доктор Шандурков, въвеждането на тази мярка зависи още веднъж от човешкия запас.

" Проблемът изобщо не е в постройките. Проблемът е, че няма хора. Ако има хора, те има къде да преглеждат ", споделя той.

Д-р Шандурков е " за " решението на здравния министър всички здравни заведения да се провеждат и да отделят въпреки и най-малък запас за банкет на пациенти с ковид.

" Не може единствено да чакаш скъпите пътеки, а когато обществото има потребност, да кажеш - не мога, по-точно не желая. В Германия държавното управление е разпоредило всяка болница, всеки персонален доктор по график работи с Covid заболели ", разяснява Георги Шандурков.

" В тази усложнена епидемиологична конюнктура можем да си помогнем като сме виновни към себе си и към близките ", припомня доктор Шандурков и моли да не се подценява обстановката.

" Две-трети от хората ще прекарват. Така е при всички въздушно-капкови инфекции. Въпросът е това да става в темп, в който системата може да бъде потребна, а не да се надвиши потенциалът й и хора да умират, до момента в който чакат, както към този момент стартира да става и при нас ", добавя медикът.

" Работодателите да не позволяват заболели хора на работа, тъй като са евентуален източник на зараза, без значение какъв брой леко прекарват вируса, приканва още доктор Георги Шандурков. - Има хора, които са недобросъвестни, безотговорни. Налапват се с аналгин, налапват се с антибиотик, лъжат, че нищо няма, до момента в който не паднат на земята. "

Броят на новозаразените в Габровска област за последните 4 дни бележи лек спад.

" Тази наклонност да се резервира ", разчита шефът на незабавните медици.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР