Спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания -

...
Спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания -
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева поиска спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания

Спешна актуализация на медицинските произведения за хората с увреждания - такава рекомендация изпратих до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и до шефа на НЗОК проф. Петко Салчев. В нея за следващ път сигнализирам за усложненията, които срещат хората с увреждания при използването на по този начин нужните им медицински произведения, помощни средства и уреди.

Основното предизвикателство пред хората с увреждания са качеството и лимитните стойности на медицинските произведения, които не са обновени повече от 10 години.

Заради неосъвременяване на лимитните им стойности и увеличаващите се цени на международните тържища на разнообразни първични материали, през последните 6 месеца се внасят по-евтини и базови медицински произведения, което се отразява на качеството им, а оттова и на правата на ползващите ги.

Като се добави и казусът с несъответствуващите и извънредно удължени експлоатационни периоди за потребление на изделията, ситуацията на нуждаещите се може да стане извънредно тежко, изключително в случай че те са възрастни хора, без задоволително приходи и без близки и родственици, които да им обезпечат поддръжка.

Остава трайно неуреден въпросът за механизмите, посредством които ще се актуализират описите с медицинските произведения, помощните средства и уреди по отношение на нови и по-качествени артикули.



Категорична съм, че водената досега политика за даване на медицински произведения и помощни средства, които не са съобразени с самостоятелните потребности на нуждаещите се и с одобрени стандарти за качество, са в несъгласие с правилата на самостоятелния живот и с условията на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания.

Не спирам да дублирам, че хората с увреждания би трябвало да имат водещо присъединяване в политиките, които директно ги засягат.

Лоша процедура е да не се позволяват в процеса по реализиране на надзор върху качеството на медицинските произведения, както и при узаконяването на компаниите, търгуващи с тези произведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР