Спешен анекс към Договора между здравната каса и Българския лекарски

...
Спешен анекс към Договора между здравната каса и Българския лекарски
Коментари Харесай

НЗОК се поправи: Ще има направления за PCR и след положителен антиген тест


Спешен анекс към Договора сред здравната каса и Българския лекарски съюз поправи текстовете, съгласно които персоналните лекари нямаха право да издават направление за тест при позитивен атигенен тест за коронавирус. Така доста пациенти с вируса действително не влизаха в статистиката, а в случай че ситуацията им се утежни, влизането им в болница бе затруднено точно поради неналичието на тест.

От здравното министерство оповестиха, че е подписан аненск към Националния рамков контракт сред НЗОК и БЛС. Според него направление за PCR тест ще се издава и на хора, които са с позитивен резултат от бърз антигенен тест, който е изработен от оторизиран реализатор на здравна помощ. Промяната идва по-малко от седмица откакто беше подписан предходния анекс, с който се регламентира опцията персоналните лекари да издават посоки за PCR тест на хора с най-малко два признака. От същия текст ставаше ясно, че джипитата нямат право да издават направление за на тези с позитивна проба на бърз тест. Защото, съгласно НЗОК, при тях коронавирусът към този момент е потвърден.

По-рано през днешния ден основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разяснява тематиката като съобщи, че в никакъв случай не е имало заповед или различен нормативен документ, съгласно който неналичието на тест да е спънка за хоспитализация. Той изясни още, че хора с позитивен антиген тест се смятат за инфектирани и се лекуват тъкмо по същия метод, по който и тези с.

Но все още в страната се ползва формулировка за случай на Covid-19, настояща на територията на целия Европейски Съюз, според която лабораторно удостоверение на Covid-19 се прави по метода PCR.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР