Спекулативни са появилите се твърдения за ръст на цената с

...
Спекулативни са появилите се твърдения за ръст на цената с
Коментари Харесай

КЕВР: Осигурени са необходимите количества природен газ за всички потребители през май

Спекулативни са появилите се изказвания за растеж на цената с 35%, окончателното решение ще бъде взето от регулатора на 10 май след приемане на обновеното заявление на „ Булгаргаз “

„ Въпреки едностранното прекъсване на природния газ от страна на „ Газпром “ по настоящия дълготраен контракт за доставка, „ Булгаргаз “ е съумял да обезпечи посредством различни снабдители цялото количество, належащо за потреблението на България за месец май. Това е извънредно добра вест поради късите периоди за реакция след прекъсването на газа от „ Газпром “. Дори и при тази изключителна обстановка – Булгаргаз заявява, че няма да има ограничение на потреблението на газ, ще има задоволителни количества за всички консуматори на синьо гориво. За първи път България ще бъде 100% енергийно самостоятелна във връзка с доставките на природен газ от Русия “.

Това съобщи ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров на откритото съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране, на което беше разисквано заявката на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за месец май, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Цената на газа за месец май ще се дефинира с решение на КЕВР на 10 май 2022 година след разглеждане на заявката на „ Булгаргаз “, което ще бъде показано до 4 май 2022 година, съдържащо обособените цени на новите снабдители и размера на техните количества в общия микс.

Комисията не поддържа появилите се спекулации за нарастване на цената на природния газ за месец май с 35%, защото приблизително претеглена стойност от всички контракти за доставка за месец май ще бъде известна едвам след 4 май 2022 година

Откритото съвещание беше излъчено онлайн на интернет страницата на регулатора.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР