Спасителните операции след опустошителното торнадо в Чехия продължават. Стихията отне

...
Спасителните операции след опустошителното торнадо в Чехия продължават. Стихията отне
Коментари Харесай

Европейски държави изпращат помощ на Чехия

Спасителните интервенции след опустошителното торнадо в Чехия не престават. Стихията лиши живота на петима души, ранените са стотици. Европейски страни се притекоха на помощ.

Пострадалите сами се оправят с по-леките вреди, пожарникари претърсват руините, а армията изпрати тежка техника. Помагат избавителни екипи от Полша, Австрия и Словакия.

Всички разчистват последствията от най-силната стихия в актуалната история на Чехия. Унищожени са хиляди домове. Местните към момента не знаят дали ще могат да ремонтират къщите им си или ще би трябвало да ги съборят изцяло.

„ Покривът от кухнята е пред къщата. Там, където беше лозето, там в този момент се намира плевнята на съседа “, споделя Петра Хавликова, пострадала.

Финансовата помощ се раздава от мобилни екипи, които изплащат по 58 хиляди крони или малко над 4000 лв..

„ Ще бъде доста мъчно да се оправим с всички поправки, ще бъде мъчно психически, споделя Вера Поточникова, пострадала от бедствието.

Фотожурналистката Яна Цавойска е една от първите пристигнали на мястото на опустошението.

„ Доколкото видях, хората са доста дейни и се пробват да оправят каквото могат. Да, реакцията на страната беше доста бърза Веднага изпратиха хора на място да правят оценка вредите “, споделя Цавойска.

Властите предизвестиха да не се пътува до засегнатите региони, с цел да не се пречи на спасителите. Вместо това апелът е да се изпращат дарения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР