Спасили са 37 милиона живота само между 2000 и 2019

...
Спасили са 37 милиона живота само между 2000 и 2019
Коментари Харесай

Смисълът на ваксините: предотвратяват смъртта на 4 млн. деца всяка година

Спасили са 37 милиона живота единствено сред 2000 и 2019 година. Глобалното покритие спада - 5 млн. деца на възраст под 1 година не са ваксинирани
Ваксините са върховото постижение на медицината, което няма конкуренция като фактор за продължителността на живота. Всяка година 4 милиона смъртни случая по света се предотвратяват посредством имунизиране на деца.

За към 200 години целенасочена работа за основаване на имунологични бариери пред смъртоносните заболявания науката е дала на света 25 типа ваксини.

С увеличението на листата пораства и ролята им – по оценки на Световната здравна организация имунизациите са избавили 37 милиона живота единствено сред 2000 и 2019 година И прогнозите са, че ще спасят още 32 милиона до 2030 година въпреки скептицизма, подбуден от така наречен абсурд на триумфа: изгубването и ограничението на убийствени заболявания с помощта на имунизациите основават привидното възприятие, че от тях няма нужда в днешния свят.

Трябва ли да открием грешката по сложния метод, като допуснем връщането на епидемии от заболявания, които считаме за екзотика, питат епидемиолозите. Доайените в специалността описват за умряли и осакатени деца в годините преди въвеждането на рутинни имунизации. Напомнянето е в отговор на рисковата наклонност след Коронавирус на увеличение на настройките против имунизациите по принцип.

По разнообразни аргументи през 2021 година световното имунизационно покритие за кърмачета спадна до 81%, най-ниското равнище от повече от десетилетие. 25 милиона деца на възраст под 1 година не са получили съществени ваксини посредством рутинна имунизация. Това е с 6 милиона повече, в сравнение с преди началото на пандемията от COVID-19 през 2019 година

Основните аргументи са, от една страна, усложнен достъп заради пандемичните ограничавания и от друга – скептицизмът към рекордно бързо създадените нови ваксини против пандемичния ковид. Нови данни демонстрират спад на доверието във имунизациите за деца с до 44 процентни пункта в някои страни по време на пандемията от Коронавирус.

Всъщност новото потомство ваксини с осведомителна РНК, иРНК са най-високото постижение в биотехнологиите, надграждане на класическите ваксини.

Целта на имунизацията е да подтиква адаптивната имунна система да сътвори антитела, които тъкмо се насочват към съответния извършител на заболяване, против който са ориентирани. Традиционните ваксини подтикват отговор на антитяло посредством инжектиране на антигени, атенюиран (отслабен) вирус, инактивиран (убит) вирус или рекомбинантен антиген-кодиращ вирусен вектор (безвреден вирус - посредник) в тялото. Тези антигени и вируси се основават и отглеждат отвън тялото.

Обратно, иРНК имунизациите вкарват инженерно основан откъс от РНК последователността на вируса в организма. След следен имунен развой в последна сметка се задейства производството на антитела, характерно ориентирани към антигена, което в последна сметка води до имунитет. Това съгласно учените е по-малко рисково от основаването на имунитет посредством вирусни частици, както е по принцип при “старите ” ваксини.

Любомира Николаева
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР