Спасение или тотална щета за България са служебните правителства на

...
Спасение или тотална щета за България са служебните правителства на
Коментари Харесай

Как служебните правителства оскубаха „Терем – Холдинг“ - златната кокошка на Министерство на отбраната

Спасение или тотална вреда за България са служебните държавни управления на президента Румен Радев? Въпросът заслужава особено внимание, а отговорът сигурно няма да получим от „ магическите “ мнения на политолози, анализатори, публицисти и политици, призвани като матросовци да бранят и възхваляват всяко решение или концепция на настоящия втори мандат стопанин на „ Дондуков “2. Със сигурност служебните държавни управления на Радев реализираха едно – подмениха управителния уред в стратегическите браншове, внушавайки на обществото

мантрата – чистим страната от корупцията

Какъв действително е резултатът от кадровия кадрил на главнокомандващия?

„ Терем Холдинг “ ЕАД е напълно държавна конструкция, обвързвана стратегически с защитата и националната сигурност. Но сдружението е показателна извадка за случилото се през последните години.

На 17 ноември 2023 година военният министър Тодор Тагарев уволни някогашния изпълнителен шеф на „ Терем – Холдинг “ ЕАД Кръстю Кръстев от системата. Два месеца по-рано Кръстев беше отхвърлен от поста изпълнителен шеф, като на негово място беше назначен Калин Димитров, само че Кръстев остана в директорския ръб на предприятието. Мотивите за тези решения на министър Тагарев са поради открити „ тежки нарушавания или редовно несъблюдение на служебните отговорности “. За да съблюдава процедурата преди този момент министърът е изискал пояснения от всички членове на Съвета на шефовете. Странното в тази ситуация, че от остарелия ръб са освободени единствено Кръстев и Ваньо Уручев, а останалите членове Милен Русев, Димитър Стойчев и Антон Лазаров, които са известни като другари на Кръстев и го поддържат във всички решения остават в борда, описват пред Faktor.bg източници от Министерство на защитата, осведомени с делата в сдружението. Вероятно такива са били политическите сделки.

„ Славата “ на Кръстю Кръстев се разнесе в общественото пространство със договорката за доставка на гориво за Българската войска. През февруари 2022 година националният представител Христо Гаджев разгласи от трибуната на Народното събрание, че „ Терем – Холдинг “ ЕАД е доставял гориво за армията на цени, които са доста по-високи от междинните цени за съответния ден, като с това е ощетен бюджетът с над 2 млн. лева Договорът е предоставен от служебния министър на защитата Георги Панайотов, а изпълняван при служебния министър Стефан Янев и в следствие следен от министър Драгомир Заков, който в този момент е консултант на премиера Николай Денков. Тази неизгодна договорка е утвърдена от целия ръб на „ Терем – Холдинг “ ЕАД, като макар изнесеното за вредите към бюджета

до следствие не се стига

Всичко е потулено от тогавашния длъжностен министъра на защитата Драгомир Заков и под натиска на „ Дондуков “ 2 и със съдействието на доближения на президента зам.- министър Пламен Йорданов, който в този момент работи в „ Терем – Холдинг “ ЕАД.

Междувременно, чиновници на предприятието подават голям брой сигнали за нарушавания в самото сдружение, за подписване на неизгодни покупко-продажби, както и за източване на компанията. Сигналите са пращани до Президенството, Министерски съвет и МО, само че остават без резултат към този миг. Нарушенията в сдружението са комбинирани с психически тормоз върху чиновници, а тъжби са подадени до Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, само че проверяващите установяват единствено, че в сдружението съответно работят по трудови контракти и има пожарогасители. Сигнализирана е и Комисията за отбрана от дискриминация, само че без резултат.
Назначаването на Кръстев в стратегическото сдружение не е инцидентно. Идва от средите на фуражките, трудовата му кариера е минала във военно отделение, в този момент е пенсионер. Старт му дава служебният министъра на защитата Георги Панайотов, като той по рекомендация на неговия тогавашен консултант и непосредствен другар юрист Милен Русев се разпореждат да бъдат предоставени всички права и представителни пълномощия на Кръстю Кръстев още преди същият да е вписан в Търговския указател като изпълнителен шеф. Бързането е стимулирано - Кръстев щял да оздрави в най-кратки периоди компанията.

Но какво се получава:

С парите от модернизацията, някогашният изпълнителен шеф Кръстю Кръстев опипва почвата, като стартира от ремонта на към този момент ремонтираните тоалетни – лепят се плочки върху плочки, нови шпакловки върху предходни, актуване на нови прозорци, които към този момент са били заменени при предходния ремонт през 2018 година – и всичко това с настройката за по-бързо асимилиране на наличните пари и оправдаване на предоставените поръчки.

 terem1.jpg

Новатори - фаянс върху фаянс по стените, гранит грее по подовете на коридори и фоаета

 teren2.jpg

Но ремонтните действия се услаждат – стартират нови действия - шпакловки, гипсокартони, окачени тавани, първокласни осветителни тела и скъпи гранитни плочи блеснат по пода на централното предверие на сдружението. За страдание, преди малко инсталирано5о ново осветяване стартира да се отлепва – падат цели линии от led-осветителните ленти, само че

„ оздравяването “ върви в бързи темпове

 teren3.jpg

Паднала линия от led-осветителните ленти

През януари 2022 година Кръстю Кръстев е провел търгове за отдаване чартърен на търговски обекти в постройката на ул. „ Иван Вазов “ №12 за период от 10 години. Процедурата е осъществена в нарушаване на Правилника за приложение на закона за обществените предприятия, както и въз основата на остаряло, невалидно към оня миг, позволение от по-предишния министъра на защитата Красимир Каракачанов, разясняват осведомени. Въпреки това, покупко-продажбите са финализирани със единодушието на тогавашния длъжностен министър на защитата Стефан Янев.

Бившият зам. – министъра на защитата Пламен Йорданов, с изключение на, че е съдействал на управлението на „ Терем – Холдинг “ ЕАД, откакто е бил освободен от служба, само че е бил консултант в министерството и редом съветник на СД на „ Терем – Холдинг “ ЕАД. В следствие, откакто напуща министерството стартира на трудов контракт в „ Терем – холдинг “ ЕАД. На лице е очевиден спор на ползи, за което КПКОНПИ не се самосезира.

Ръководство на „ Терем - холдинг “ ЕАД е сключило Рамково съглашение за ремонт на вертолети от вида „ Ми “, като възложител е българска компания, която е притежател на такива машини. Ремонтът на първия вертолет Ми-24Д, е предоставен с обособен контракт към Рамковото спораземуние като цената за ремонтните действия възлиза на към 1,8 млн. лева без Данък добавена стойност или малко над 2 млн. лева с Данък добавена стойност. По този контракт е наето като подизпълнител дъщерното дружество „ Терем – Летец “ ЕООД, като цената на контракта с подизпълнителя е към 1,4 млн. лева без Данък добавена стойност. На страницата на МО за предоставените публични поръчки се вижда, че вертолети от серията „ Ми “ се ремонтират за по над 6 млн. лева, когато се финансират с публичен запас, а за частните компании, цената е в пъти по-малка. Очевидна е разликата и вредата, която е нанесена на завода „ Терем – Летец “ ЕООД и на бюджета.

За да прикрие по-ниската цена към частните компании, управлението на Холдинга е изтрило на няколко места в разказа на дейностите понятието капитално-възстановителен ремонт (КВР), само че на много места то е останало. Това си личи от самото изложение на интервенциите – с цел да бъдат изпълнени някой от тях, от софтуерна позиция е наложително да се извършат други допълващи и подготвителни действия, макар че те официално са изпуснати в листата и по този начин броят на дейностите при частните компании е сведен официално.
Със подписване на контракти за ремонт на вертолет от вида „ Ми “, предоставени от частни контрагенти, на цена на услугата в пъти по-ниска от избраната по договорите с Министерство на защитата, ползите на държавното сдружение, в това число ползите на дъщерното сдружение - подизпълнител, не са предпазени.

През 2022 година, Кръстев подписва контракт с клиент от България за разработване на Подвижни работилници с единична цена към 36 хиляди евро. За съпоставяне, през август 2021 година, предходното управление е сключило контракт с различен български клиент – възложител за произвеждане на 10 броя от същия вид и номенклатура преносима работилница, само че с единична цена от над 77 хиляди евро без Данък добавена стойност. От посочените обстоятелства е видно, че при контракта от 2022 година сдружението или е на загуба и работи под себестойност, което е неразрешено според настоящото в страна законодателство или

разликата евентуално отива в нечий джоб

На 11.05.2022 година изпълнителният шеф Кръстю Кръстев е направил продажба на единствения в България Мобилен технологически комплекс. Продаден е без да се организира търг или конкурс и без никакво обявяване, макар наредбите на Закона за обществените предприятия и правилника за неговото приложение. Комплексът е изтъргуван на цена от 86 000 лева без Данък добавена стойност, а е закупен в края на 2014 година за над 560 хиляди лева Комплексът е чисто нов, не е работил, споделят специалисти. С продажбата на Мобилен технологически комплекс за хидромеханично рязане е насена още една щета, която е непоправима. Комплексът е закупен поради главното си преимущество - основава условия за безвредна работа при утилизация на муниции посредством работа навън – на полигон или на площадката, а не в затворено помещение или индустриално хале. Това е единственият подобен комплекс в страната, само че МО към този момент не може да се употребява от услугите му.

През юни – август 2022 година дирекция „ Вътрешен одит “ на министерство на защитата е направила инспекция в „ Терем – Холдинг “ ЕАД и е открила редица нарушавания от страна на Кръстю Кръстев. Одитният отчет с нелицеприятни обстоятелства и знаци за машинация е изпратен на Софийска градска прокуратура. В следствие, тогавашният длъжностен министър на защитата Димитър Стоянов е изискал отчетът да бъде върнат на министерството и инспекцията да бъде прекъсната.

През август 2023 година с разрешението на тогавашният длъжностен министър на защитата Димитър Стоянов Кръстю Кръстев организира търг за отдаване чартърен на значима част от пространства в постройката на ул. „ Иван Вазов “ №12 – в самия център на София. Помещенията са отдадени чартърен за увеселителен клуб „ чалготека “. Обектът е предан чартърен за период от 10 години, само че за смешно месечно заплащане, неведнъж под пазарната цена.

С отчет на дирекция „ Вътрешен одит “ е осведомен министърът на защитата Димитър Стоянов, че по време на осъществяване на последния одит в „ Терем – Холдинг “ ЕАД е осъществен опит за практикуване на напън върху вътрешния инспектор и опит за ограничение на обсега на активността по вътрешен одит. За позволеното ограничаване шефът на дирекция „ Вътрешен одит “ документално е докладвал случая на министъра на финансите по одобрения ред, според условията на Закона за вътрешния одит в обществения бранш (ЗВОПС). Натискът се твърди, че е извършен от Пламен Йорданов – някогашен зам.-министър на защитата и тогава на консултантски контракт, както в МО, по този начин и в „ Терем – Холдинг “ ЕАД и също по този начин от зам.-председател на ДАНС. Оказва се, че Кръстев има настойник и във военна прокуратура.

През май 2023 година

без всякаква гласност и бистрота

Кръстев, с утвърждението на Съвета на шефовете е отдал чартърен за период от 10 години почивна база „ Прибой “. Годишният наем възлиза на 15 840 лева без Данък добавена стойност или това е към 675 евро на месец, което е по-ниско и от месечният наем на двустаен панелен апартамент в крайните региони на Варна. В края на 2008 година въз основата е осъществен главен ремонт за близо 1 млн. лева и по този начин цената на постройката е доститнала до над 1,6 млн. лева Определеният годишен наем в размер на 15 840 лева е над 4 пъти по-малък от нормативното амортизиране на обекта, т.е. наемът даже не покрива този разход, а също по този начин и не регистрира и пазарната обстановка в района.

Съгласно оповестения финансов доклад на „ Терем – Холдинг “ ЕАД за деветмесечието на 2023 година предприятието разполага с парични средства малко над 16 млн. лева, като има отговорности общо за над 44 млн. лева, от които 24 млн. лева към Министерство на защитата – от тях 8,3 млн. лева съставляват получено 100% предплатено заплащане за ремонт на вертолет Ми-24В получени през декември 2021 година Поради избухналата война и отнетия лиценз на „ Терем – Летец “ ЕООД от съветската организация „ Вертолети Русия “ ОАО, „ Терем – Холдинг “ ЕАД не е в положение да извърши до край капитално-възстановителния ремонт на вертолета и ще дължи връщане на задатъка в забележителна степен и размер.

При тази финансова картина на предприятието обоснован е въпросът – управлявало ли се „ Терем – Холдинг “ ЕАД съответно или е тласкано към банкрут и разпродажба? Въпреки тази неподходяща финансова фотография, към края на септември 2023 година, в предприятието са завършили част от огромните строителни действия и поправки и всичко това с публичния запас от плана за рационализация на Българската войска.

За случилото се в „ Терем – Холдинг “ през последните години могат да се изпишат още хиляди страници. Нарушенията и свадите изобилстват, само че никога не кореспондират със декларираните планове за изчегъртване на корупцията. Тя още веднъж е прикрита зад груповата безнаказаност. Георги Панайотов е на завет във Вашингтон, с дипломатически имунитет. Стефан Янев е горделив притежател на бутикова партия с хибридна идеология. Димитър Стоянов още веднъж е на топло на Дондуков 2, а гурото им Румен Радев сънува ново служебно държавно управление.
Екип на Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР