Спас Русев се е оттеглил в края на август от

...
Спас Русев се е оттеглил в края на август от
Коментари Харесай

Спас Русев излиза от надзорния съвет на БТК

Спас Русев се е отдръпнал в края на август от надзорния съвет на " Българска телекомуникационна компания ", заяви телекомът, само че смяната още не е маркирана в Търговския указател.

След като продаде присъединяване си в телекома на медийната група United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners, Русев остана в надзора. Присъствието му беше над две години. В формалното известие се споделя, че главната му роля е била " да подкрепи плавния преход при промяната на собствеността ".

" От името на United Group бих желала да благодаря на господин Спас Русев за неговата поддръжка и подпомагане в цялостния развой по интеграция на Vivacom в United Group, който към този момент завърши сполучливо. Желаем му триумф във всички бъдещи бизнес инициативи ", сподели Виктория Боклаг, основен изпълнителен шеф на United Group. Русев не пожела да разяснява.
Реклама
Оттеглянето на Русев не е изненада. Той има ползи в телекомуникационния бранш в района и е апетитен за, който е и главен съперник на БТК и " А1 България " в този сегмент.

United Group е шестият следващ притежател на телекома от приватизацията му. Цената на договорката през 2020 година не беше оповестена, само че което беше седем пъти облагата преди лихви, налози и обезценка (EBITDA). После купи и " Нова тв ", вестниците на Делян Пеевски и " Нетинфо ".

Предишният притежател - консорциумът, воден от Русев, влезе в оператора през 2016 година Продавач тогава пък беше съветската ВТБ, която влезе във притежание на телекома, защото той беше поръчителство по провиснал от нея мостов заем за предходното му придобиване - от компании, следени от Цветан Василев, който след затварянето на КТБ се оказа без опция да бъде обслужван. Тогава след търг за покупател против 330 млн. евро беше определен Viva Telecom (Luxembourg). В него при договорката Спас Русев влезе с 46% дял, 20% минус 1 глас отидоха за ВТБ, 19% за " Делта кепитъл инвестмънтс " (контролирано от българските мениджъри на ВТБ - братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас бе за някогашните кредитори. Освен това съветската ВТБ обезпечи и огромна част от дълговото финансиране за договорката - 240 млн. евро. Преди завършването на договорката с United Group синдиците на банкрутиралата КТБ получиха 122 млн. евро по заем от предходна договорка с телекома, с цел да смъкват няколко запора, които бяха спирачки пред новия притежател да купи оператора.
United GroupUnited Group оперира във всички страни от някогашна Югославия. Групата е основана от сръбския предприемач Драган Шолак през 2000 година като дребен кабелен оператор. През годините минава през серия финансови вложители, като Шолак остава непроменяемо основно лице и миноритарен акционер. Делът му не е прочут, като съгласно някои медийни изявления може да надвишава и 20%. BC Partners закупи мажоритарен дял от малко над 50% в United Group преди година. Тогавашният продавач KKR остана с миноритарен дял, а остатъчна дребна инвестиция има и Европейска банка за възстановяване и развитие. Компанията има кабелни снабдители, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а създава и наличие с редица телевизионни канали. Реклама Свързани публикации Съдът назначи краткотраен синдик в " Булсатком " по искане на Пламен Генчев 10 декември 2021, 08:51 Спас Русев определен за желан покупател на " Булсатком " 6 август 2021, 13:45 Търси се: Властелинът на " Булсатком " 11 юни 2021, 12:13 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР