Спалнята на Кърджали“, Бетоновата махала“, Най-многолюдният квартал на града край

...
Спалнята на Кърджали“, Бетоновата махала“, Най-многолюдният квартал на града край
Коментари Харесай

Кварталът на гурбетчийските съпруги: Пари, развод и сълзи в огледалото на джипа

 " Спалнята на Кърджали “, " Бетоновата махала “, " Най-многолюдният квартал на града край Арда “, " Кварталът с калпавото строителство “… Как ли не са наричали през годините " Възрожденци “. И до момента в който никнат още и още блокове, то към този момент се чува и изразът " Кварталът на гурбетчийските съпруги “. Те карат колите, те отглеждат децата, те въртят семейството, до момента в който всеобщо мъжете им са зад граница, с цел да обезпечат по-висок стандарт на живот на околните вкъщи. 

Живот в темп - парични преводи в евро, домашни главоболия, сълзи, отразени в огледалото на мощния джип, оставен от съпруга…

Един ден на… 

" Събираме се рано, още в 8 часа в заведението. Разбира се, преди да ги затворят поради ковид. Сега кафето пием на крайник на детската площадка, до момента в който дребните играят “, споделя 24-годишната Семра М., чийто брачен партньор е строител в Холандия. Омъжила се на 19, към този момент гледа второ дете.

" Ние сме Групата на гурбетчийските съпруги. 7 дами с идентична орис - дами на гастарбайтери, коя с едно дете, коя с второ. Още сервитьорката не е донесла кафетата и ние към този момент обсъждаме Холандия или Германия, българските тематики са на втори проект. Преди години рано заран в заведението имаше най-вече мъже, в този момент е противоположното “, споделя Семра и добавя: " Във " Възрожденци “ има доста, но ужасно доста млади дами, които отглеждат децата си сами. На някои майките им са пристигнали от селата, на други свекървите, хем и да ги наглеждат, само че има и доста самотни “.

Брак, след това чужбина 

Перфектната възраст за подписване на брак към този момент е сред 25 и 29 години, счита средностатистическият кърджалиец. За дамите от района отличният възрастов диапазон е 20-29 години. Това сочат формалните данни.

8 девойки в района са сключили брак преди навършване на 18 години. При по-силния пол няма случаи на " деца-съпрузи “. 44 кърджалийки на 18 и 19 години са сложили автограф под брачно удостоверение през последната година. Момчетата, основали фамилии в тийнейджърска възраст, са едвам 7.

Обикновено обаче младите фамилии се… разделят. Но единствено физически. Единият от сътрудниците потегля зад граница, с цел да се припечели задоволително за къща, автомобил, може би втори парцел. Но пък от време на време следва и същинска раздяла… 

" Гурбетът не значи единствено повече доходи за фамилията, както си мислят мнозина. Разделеното семейство е проблем след казуса. При някои има и доста сълзи. Едно момиче в нашия блок е пред бракоразвод. Разбрала, че мъжът й си има нова обич в Германия. Не е локална госпожица, а гурбетчийка. Нашата се чуди какво да прави тук – сама и с едно дете. Майка й казвала да си трае, тъй като сама си е направила избора “, отбелязва Семра. Прогнозата й гласи: Ще има следващ бракоразвод!

Делба на парцел, само че зад граница 

Съвременните родопчани към този момент не разделят парцели вкъщи след бракоразвод, а зад граница. Все повече фамилии в последните 15 години разтрогват браковете си, огромна част от които подписани вкъщи – в градовете или родното село.

Като една от главните аргументи за това е гурбетът. Дори имуществото им, добито по време на фамилния живот, е в Западна Европа.

" Разделени по стопански аргументи са млади фамилни двойки. Има случаи на мъже, които гледат тук деца, а дамите им работят в Западна Европа – чистят, грижат се за възрастни хора.

В повече случаи обаче мъжът е този, който е зад граница, а брачната половинка обгрижва семейството. Раздялата и смяната на обществения статус дават отражение “, разясняват бракоразводни юристи.

В челото по брой на делата за анулиране на брак е Районният съд в Момчилград, като шампионата му е от години. Голяма част от клиентите за " Край на брака “ пък живеят зад граница. 

Казаха си " Да “ в родопско село, едното от децата им се роди в Кърджали, другото във Англия, а още веднъж се върнаха вкъщи, с цел да се… разделят публично.

Това е една от многочислените истории от района с еднакъв сюжет. Младо семейство разтрогна брака си единствено преди дни, без да се упоменава виновността за това. Мъжът и дамата се споразумяха пред съда, като някогашната брачна половинка ще живее отсега нататък с малолетните деца в фамилното жилище, добито в Лондон. Бащата пък се ангажира с издръжката, като ще може да вижда децата в " свободен режим “.

Според адвокати практиката " разделяме парцел “ към този момент все по-рядко визира недвижима благосъстоятелност в родното село, а зад граница.

" Млади фамилии напущат района и се откриват в страни от Западна Европа. Логично те влагат спестяванията си в жилища в страната, в която са се открили. Затова и по време на бракоразводни каузи те регламентират собствеността точно върху парцели зад граница. Отдавна към този момент не е куриоз " брак на село, подялба в Берлин, Брюксел или Лондон “, разясняват адвокати.

" Спасението на комшийката е да се съберат с мъжа си – тук, в Кърджали, или там, в Германия. Но доверието към този момент го няма. Ако бракът се резервира, ще е поради детето “, споделя Семра.

Статистиката демонстрира, че мъжете в Кърджали се развеждат най-много сред 40-ата и 49-ата година, до момента в който при дамите има случаи на разводи под 20 години – два за последната година. Само 17 мъже на възраст сред 20 и 29 години се развели през последната година, до момента в който при дамите в този възрастов диапазон броя е 30, написа " 24Родопи ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР