Спадът в бизнес активността в еврозоната се е задълбочил повече

...
Спадът в бизнес активността в еврозоната се е задълбочил повече
Коментари Харесай

Спадът в бизнес активността в еврозоната все повече се задълбочава

Спадът в бизнес интензивността в еврозоната се е задълбочил повече от предстоящото през юли, откакто търсенето в доминираната от услугите промишленост в блок е намаляло, а фабричното произвеждане се е свило с най-бързия ритъм от началото на пандемията от Covid-19, сподели ново изследване.

Общият показател на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB за еврозоната, събиран от S&P Global и считан за добър индикатор за цялостното здраве на стопанската система, е понижен до 8-месечно дъно от 48,9 пункта през юли по отношение на 49,9 пункта през юни, оповестява Ройтерс.

Това е под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването и е под всички упования в анкета на Ройтерс, която предвижда по-лек спад до 49,7 пункта.

Производителите понижават още веднъж производството си с интензивен ритъм през юли, а интензивността в бранша на услугите се уголемява, въпреки че с доста по-слаб ритъм спрямо началото на годината ", споделя Сайръс де ла Рубия от Hamburg Commercial Bank.

" Икономиката на еврозоната евентуално ще затъне още повече на територията на спад през идващите месеци, до момента в който секторът на услугите стартира да губи двигателна сила ", добавя той.

PMI показателят при услугите е понижен до 51,1 пункта от 52,0 пункта през юни – най-ниското му равнище от януари насам и под прогнозата в анкетата на Ройтерс за равнище от 51,5 пункта.

Задлъжнелите консуматори се усещат затруднени от възходящите разноски по заемите и цените и по тази причина понижават разноските си. Индексът на новите бизнес услуги е понижен под границата от 50 пункта за първи път от седем месеца. През юли той е на равнище от 48,5 пункта по отношение на 51,0 пункта през юни.

PMI показателят, обхващащ индустриалния бранш, е намалял до 42,7 пункта от 43,4 пункта. В изследването на Ройтерс прогнозата е за леко повишаване до 43,5 пункта.

Индекс, измерващ продукцията и е част от общия PMI, спада до 42,9 пункта от 44,2 пункта, което е над тригодишно дъно.

Спадът се случва, макар че производителите понижават насъбраната работа и намаляват цените си. Заводите се облагодетелстват от внезапния спад на индустриалните разноски заради спадащото търсене на материали и усъвършенстваното предложение. Подиндексът е понижен до 35,5 пункта от 39,5 пункта, което е най-ниското му равнище от 14 години.

В резултат на данните еврото поевтиня, предизвиквайки разтърсване на пазарите в седмица, изпълнена със срещи на централните банки, в която вложителите чакат покачвания на главните лихви в Европа и в Съединени американски щати.

Общоевропейската валута спадна с 0,43% до 1,1076 $ и с 0,6% до 156,7 йени след новината. По-късно еврото се възвърне отчасти, разменяйки се за 1,1085 $ към 12:30 ч. българско време.

Отделни данни демонстрираха, че английският частен бранш пораства с най-слабия си ритъм от шест месеца през юли, защото поръчките за бизнеса стагнират на фона на възходящите лихвени проценти и към момента високата инфлация.

Общият PMI показател на S&P Global/CIPS сподели предварителни стойности от 50,7 пункта, което е намаляване по отношение на равнището от 52,8 пункта през юни и е най-големият месечен спад от 11 месеца.

Макар и над равнището от 50 пункта, това са най-слабите данни от януари насам. Икономисти, интервюирани от Ройтерс, чакаха спад до 52,4 пункта.

Проучването укрепи упованията за ленив напредък на английската стопанска система, която до момента се опълчва на прогнозите за криза през 2023 година, само че към момента не е усетила цялостното влияние на 13-те поредни нараствания на лихвените проценти от Английската централна банка.

" Повишаването на лихвените проценти и по-високите разноски за живот наподобява оказват все по-голямо въздействие върху семействата, забавяйки възобновяване след пандемията на разноските за развлекателни действия ", разяснява Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в S&P Global.

" В същото време производителите понижават производството в отговор на обезпокоително тежкия спад в поръчките както от вътрешните, по този начин и от експортните пазари ", прибавя той.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР