Спад в резултатите по български език и литература на националното

...
Спад в резултатите по български език и литература на националното
Коментари Харесай

Срив в отличните оценки по български след 7 кл.

Спад в резултатите по български език и литература на националното външно оценяване след 7-и клас тази година означиха през вчерашния ден от МОН. Данните сочат, че учениците са изкарали двойно по-малко отлични оценки. Докато през предходната 3304 от тях са получили точки за над 5,50, тази година броя им е едвам 1559. Максимален резултат от двата модула на изпита са постигнали 3 деца при 6 предходната година. В същото време се усилват и учениците без нито една точка - при 105 предходната година на 151 - през тази. При слабите оценки също има растеж - от 7761 през 2017 година на 8166 през актуалната.
В същото време от МОН означиха по-добри достижения по математика. И за двата модула от миниматурата се регистрира растеж от 2 % на междинния брой точки. Слабите оценки са близо 800 по-малко от предходната година, отличните са съвсем двойно повече. В същото време обаче има срив при оптималния резултат от 100 точки от двата модула. Докато през 2017 година 251 деца са получили цялостни шестици, в този момент техният брой е едвам 68.
От просветителното ведомство обаче се похвалиха, че и при двата предмета са повече междинните и положителните оценки. По традиция най-добре са се справили седмокласниците в София, Смолян, Варна, Бургас, а най-зле - в Сливен, Ловеч, Монтана.
Експертите от МОН означиха, че по български език учениците ще би трябвало да натъртват повече върху умеенето да се разсъждава, да се структурират логичен издържани и завършени изказвания. На децата им липсва прецизен и явен изказ, не разпознават съставното сказуемо в изречение, не могат да съвместяват глаголни времена. За математиката бе регистрирано, че за първи път геометрична задача е с най-голяма успеваемост.
От идната година изпитът след 7-и клас ще има нов формат поради новите образователни стратегии. На него ще се правят оценка всички познания от прогимназиалния курс. Обсъжда се по литература да се включат творби единствено от български създатели, изучавани в 5-и, 6-и и 7-и клас. Възможно е да се включи задача за основаване на характерност на книжовен воин от изучаван текст. Във втори модул новото може да е компактен преразказ на неизучаван текст.

Четвъртокласниците са с най-голям триумф от последните три години

Тази година четвъртокласниците са изкарали най-високи резултати спрямо последните три години по всички четири предмета на националното външно оценяване. Ръстът е в междинните оценки по математика, български език и литература, човек и природа и човек и общество. Най-много деца са се затруднили с правописа на гласна в неударена сричка, а минимум - в правописа на думи с "я ". Геометричните задания пък са с най-ниска осъществимост. По другите два предмета учениците са посочили, че имат положителни познания за велики персони и държавното устройство, само че се оправят по-трудно с въпроси по география, които изискват пространствена ориентировка. Най-много са се затруднили на въпроса коя е столицата на България по времето на Асеневци.

Таблица с класацията на учебните заведения след 7-и клас



Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР