Спад на продажбите през кризисната 2020 г., но по-висока печалба

...
Коментари Харесай

"Корадо България" увеличава печалбата си с 8% през 2020 г.

Спад на продажбите през спешната 2020 година, само че по-висока облага регистрира производителят на радиатори " Корадо България ". Компанията, която е част от чешката група Korado, записва растеж на търсенето през втората половина на предходната година, като наклонността към този момент се резервира и през 2021 година От управлението още веднъж оферират да бъде разпределен дял, като решението за това ще бъде взето на общото заседание през май.
Производство и продажби
През 2020 година заводът в Стражица е създал 6% по-малко радиатори общо, само че за разлика от стоманените отоплителни тела, които са главният артикул на предприятието, тръбните и дизайнерските са се нараснали като брой. Подобна е била обстановката и на пазара като цяло. " Повечето европейски пазари се повишиха на годишна база в категорията тръбни радиатори, заради което и ние участвахме посредством нашите канали за продажби в този напредък ", сподели Войтех Чамек, основен изпълнителен шеф на Korado Group, за " Капитал ". По думите му всички прогнози демонстрират, че това е дълготрайна наклонност, като същото важи и за дизайнерските артикули, само че в доста по-малък мащаб.

Намаленото произвеждане е съпроводено и от 7% намаляване на приходите от продажби (виж таблицата), само че от компанията регистрират, че спадът през втората половина на годината е бил нулев, а позитивната наклонност продължава и тази година (виж изявлението по-долу). Целият бизнес, в това число производството на радиатори, през предходната година беше мощно повлиян от коронавирус рецесията и обвързваните с нея ограничавания, променливи цени на суровините и други, показват от " Корадо ". По думите на Чамек обаче отоплителният сегмент се е показал по-добре на годишна база в Западна и Централна Европа, като с най-голям резултат е бил немският пазар, до момента в който в Източна и Южна Европа е имало доста понижаване на продажбите, още веднъж измерено на годишна база.
Печалба
Независимо от спада на приходите " Корадо " регистрира 8% по-висока облага за 2020 година, като значително това се дължи на забележителното намаляване на разноските, най-много за материали (с към 3 млн. лева.). " Цените на суровините (включително стоманата) бяха на доста рационални равнища за всички индустриални производители, изключително през първата половина на 2020 година През втората половина на годината започнаха противоположни сигнали и при започване на 2021 година можем да забележим големи разтърсвания на цените на суровинните пазари (желязна руда и стомана, други метали, нефт и т.н.) ", разяснява Чамек.

От управлението на компанията оферират за 2020 година да бъде разпределен дял от 0.29 лева на акция общо, от които за първото полугодие към този момент са платени 0.1 лева на акция. Това е същото равнище като за миналата година. Самото решение ще се гласоподава на общото заседание на компанията, което е планувано за 19 май.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР