Созопол се превръща в истинска културна и историческа столица на

...
Созопол се превръща в истинска културна и историческа столица на
Коментари Харесай

Илияна Йотова на празника на Созопол: Тук се раждат българската идентичност и самосъзнание

Созопол се трансформира в същинска културна и историческа столица на България. Искам да пожелая на всички поданици и посетители на града доста здраве. Моето обръщение през днешния ден е – елате на Българското Черноморие, елате в Созопол, тъй като той има доста какво да ви даде и като история, и като просвета. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, минути преди началото на огромния празничен концерт в Амфитеатър “Аполония “ за празника на морския град, който се отбелязва на днешния ден към респект към Св. Марина.

“Кметът Тихомир Янакиев има едно преимущество пред своите сътрудници и то е, че той не разреши модерният град да надделее над античния град. На него и на неговия екип благодаря и поисквам да имат доста нови планове. Почти няма на европейската карта град, чиято история да стартира пет хиляди години преди новата епоха. Созопол не е единствено град, той е дълга история, написана от милиони човешки ориси. Ако се замислим тук, в случай че човек копае надълбоко, ще откри всички тези исторически пластове. Созопол написа освен българската, само че и европейската история “, сподели вицепрезидентът.

Йотова бе посрещната в Амфитеатър " Аполония " в Стария Созопол от кмета на Общината Тихомир Янакиев, ръководителя на локалния парламент Георги Пинелов, общински съветници и общественици.

“Созопол е от тези омагьосани места, от които черпим самочувствие. Тук се ражда българската еднаквост и българското съзнание. Днес Созопол е освен минало и настояще, само че той е и бъдеще. Тази вечер ми позволете да се обърна с думи на признателност към целия екип на кмета Янакиев и персонално към него и да кажа: уважаеми сътрудници от локалната власт, Вие в действителност вършиме чудеса, тъй като по това си проличава културата и упоритостта на едно управление, на един екип. Тук единствено след години всички ще станем съвременници на един голям културен план. Тук в морето има един превъзходен остров “Св. св. Кирик и Юлита “. Само след години, дай Боже, да станем очевидци на новия български Лувър там – един план, който ще се прави с доста европейски столици и който ще бъде привлекателен културен център. Център, в който ще се срещат и доста учени като място, в което да учат историята на човешката цивилизация “, сподели в словото си към созополчани вицепрезидентът.

По време на публична гала довечера Янакиев отличи надарените деца на Созопол, лауреати от интернационалните съревнование. Плакет получи Аляра Махмудова за високи достижения в региона на математическите науки. Рая Стамболиева беше отличена за отлични резултати в просветителния развой. Веднага по-късно в претъпкан Амфитеатър поданици и посетители на града посрещнаха фолклорната певица Николина Чакърдъкова. Преди началото на празничния концерт Илияна Йотова възпламени свещ в църквата “Св. Николай Чудотворец “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР