Созопол днес се прости с проф. Божидар Димитров. Част от

...
Созопол днес се прости с проф. Божидар Димитров. Част от
Коментари Харесай

Созопол се прости с проф. Божидар Димитров

Созопол през днешния ден се елементарни с проф. Божидар Димитров. Част от праха на историка бе разпръсната в залива на Созопол, както приживе той нееднократно е заръчвал, съобщи БГНЕС.
Професор Димитров си отиде ненадейно на 1 юли на 72-годишна възраст.
Тази заран, фамилията, родственици, другари на Божидар Димитров отплаваха за крайбрежието в Созополския залив - място, посочено от самия него приживе. Там край остров Свети Иван бе разпилян част от праха на Божидар Димитров в черноморски води.
„ Много ми е тъжно, изключително по този начин като държа урната. Някак си не мога да допускам, че той е вътре. И по тази причина си мисля че в този момент той е тук, той обичаше медиите, обичаше да дава изявленията, мисля че в този момент е до мене и дава интервю”, сподели дъщерята на Божидар Димитров, Мария, представена от БГНЕС.
„ Последния завет на брат ми беше да разпръснем праха му сред остров Свети Иван и Созопол. Това беше неговият град, това беше неговото място, за което той милееше и живота си даваше. И ние би трябвало да осъществим този завет. Тежко е, мъчително е, само че той обичаше Созопол и Созопол обичаше него”, показа сестрата на професора, Мария Димитрова.
Друга част от праха му е разпръсната в Македония, а трета част ще остане в гроба на майка му в Созопол, също по повеля на огромния патриот.
„ Обичаше морето, плавах с него цели 32 години от както съм плавал. Първите години от нашия живот минаха по този начин, неговата кариера като огромен историк. Беше доста любознателен и израснахме в една махала, след това в механотехникума израснахме в една махала. Целият нашия живот е обвързван ", показа част от спомените си един от приятелите на Божидар Димитров, Илия Илиев.
За огромните си заслуги към Созопол на Божидар Димитров ще бъде кръстен Регионалният исторически музей, както и една от улиците в Созопол.
„ Освен огромен историк, той работеше във всички сфери, в които можеше да помогне. Затова през днешния ден ще кръстим археологическия музей на името на Божидар Димитров и една от улиците, която е безименна, ще носи неговото име”, съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи.
„ Неговите заслуги и като донор, като дребен той се е занимавал с водолазна активност като 15-годишен, тъй че и още тогава е имал нещо в себе си, носил е предмети от дъното на пристанището в музея”, означи шефът на районния музей Димитър Недев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР