Соята е една от най-здравословните храни. Тя се консумира много

...
Соята е една от най-здравословните храни. Тя се консумира много
Коментари Харесай

Алергия към соя - какво трябва да знаем

Соята е една от най-здравословните храни. Тя се употребява доста постоянно от вегетарианци и вегани. Богата е на витамини К, Е, А, минерали, антиоксиданти, витамини от група В, омега 3-мастни киселини, протеини и други.

В днешно време от ден на ден хора отключват алергия към соята. Според статистиката соята и соевите артикули са едни от осемте храни, който провокират близо 90% от питателните алергии.

Близо 0.4% от бебета и децата, които са консумирали соя, получават алергична реакция. За благополучие множеството деца с възрастта израстват тази алергия. Според статистиката при към 50% от децата тази алергия отшумява до седем годишна възраст.

Симптомите при алергия към соята

 Симптоми на алергия към соя

При алергична реакция към соята признаците могат да бъдат както много леки, по този начин и по-тежки. В множеството случаи силата на признаците зависи от количеството соеви артикули, които са употребявани. Алергична реакция от време на време може да се получи и при потреблението на малко количество от храната.

Леките признаци на алергия към соя са сърбеж в устата, диария, гадене, обриви, акне или други кожни проблеми, висока температура, ниско кръвно налягане, хрема, инфектиране на назалната тъкан и други.

По-тежките признаци са анафилаксия, затруднено дишане или проблеми при преглъщането. За наслада тези признаци са по-редки.

Диагностициране на алергията към соя

За да се удостовери или отхвърли съществуването на алергия към соята е належащо да се направи кожен тест. Кожните проби не са 100% сигурни. При този тип тест огромен % от хората дават подправен позитивен резултат.

Кръвните тесто са още по-малко надеждни от кожния тест. Освен това са много скъпи.

Най-надежден е пробата с провокиране. При него първоначално се употребява доста малко количество соя, което последователно се усилва. Провокативният тест се прави в болница или е кабинета на алерголога. Този тип тест е доста по-достоверен, в сравнение с останалите.

Може ли да избегнем алергичната реакция към соята

Ако имате алергия към соята и соевите артикули, единствената ви опция е да не ги консумирате под никаква форма. При алергична реакция потърсете лекарска помощ.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР