СОVID-19 вече не представлява глобална извънредна ситуация за здравето, заяви

...
СОVID-19 вече не представлява глобална извънредна ситуация за здравето, заяви
Коментари Харесай

Край на пандемията, която уби повече от 6.9 милиона души и разруши световната икономика

СОVID-19 към този момент не съставлява световна изключителна обстановка за здравето, съобщи Световната здравна организация в петък. Това е значима стъпка към края на пандемията, която умъртви повече от 6.9 милиона души, унищожи международната стопанска система и опустоши цели общности, добавя " Ройтерс ".

СЗО не афишира началото или края на пандемиите, макар че стартира в името на удобството да употребява термина за Коронавирус през март 2020 година

Комитетът за изключителни обстановки на СЗО за първи път съобщи, че COVID-19 към този момент е със статут на най-високото равнище на паника, което разгласи на 30 януари 2020 година Това бе оценка, помагаща да се концентрира интернационалното внимание върху опасност за здравето, както и да се ускори съдействието за ваксини и лекувания.

Отмяната на равнището " изключителна обстановка " е знак за напредъка, който светът е постигнал в тези области, само че COVID-19 е тук и ще остане измежду нас, сподели СЗО.

Смъртността се е забавила от пик от над 100 хил души на седмица през януари 2021 година до малко над 3 500 през седмицата до 24 април, съгласно данни на СЗО.
" Вчера Комисията по изключителни обстановки се събра за 15-ти път и ми предложи да разглася завършек на изключителната обстановка в региона на публичното здраве от интернационално значение. Приех този съвет. Ето за какво с огромна вяра разгласявам COVID-19 за завършила световна незабавна здравна обстановка ", сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. " Това обаче не значи, че COVID-19 е завършил като световна опасност за здравето. "

Миналата година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че пандемията е завършила. Подобно на редица други страни, най-голямата стопанска система в света стартира премахването на вътрешното си изключително състояние за Коронавирус, което значи, че ще спре да заплаща за неща като ваксини.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР