South Park“ дебютира през 1997 г. и се превръща от

...
South Park“ дебютира през 1997 г. и се превръща от
Коментари Харесай

Трей и Мат, които станаха мултимилионери от глупави шеги и лоша анимация

„ South Park “ дебютира през 1997 година и се трансформира от жестоко анимационно сериалче с неприлични смешки в награден с премия Еми, културен феномен, възхваляван от критиците за очевидното дръзновение, с което адресира даже на най-табу тематиките с ненадмината сатира… и неприлични смешки. Резултатът е, че Трей Паркър и Мат Стоун стават от двама елементарни небогати студенти до милиардери.

Историята на „ South Park “ стартира през 1988 година – по-специално първият път, когато Стоун и Паркър се срещат във кино клас в Университета на Колорадо. Според двойката те бързо стават другари поради споделената им обич към черния комизъм и към едно от най-революционните шоута за всички времена – Монти Пайтън.

Първият образец за това, което по-късно ще стане „ South Park “, се появява през 1992 година, когато Паркър основава късометражен филм, озаглавен „ American History “, за курса по анимационен в университета. По-късно дуетът ще употребява същата техника за анимация, до момента в който прави друго кратъко филмче – „ Spirit of Christmas “ през 1992 година

Мъчително основан благодарение на строителна хартия, лепило и, съгласно двойката, „ доста остаряла “ камера, късометражното филмче има голям брой разпознаваеми детайли от франчайза „ South Park “ – най-очевидното е, че основните герои са четири млади момчета, 3 от които имат известна аналогия с актьорския състав на шоуто, каквито ги знаем през днешния ден. Разлика е, че в това филмче единственият назован по име воин е този, който наподобява на Картман, който се споделя Кени. Други разпознаваеми аспекти включват грубия комизъм, шегата, с постоянно убивания Кени, и заключителния монолог, който стартира с думите „ Знаете ли, научих нещо през днешния ден “.

Късометражката е добре призната от приятелите и съучениците на Стоун и Паркър и става задоволително известна, с цел да притегли вниманието на тогавашния изпълнителен шеф на Fox, Брайън Грейдън, който по това време дава отговор за обезпечаването на алтернативни програми за мрежата.

Впечатлен от работната нравственос и хумора на дуото, Грейдън  ги кара да му създадат анимационна картичка за Коледа в стила на „ Spirit of Christmas “, която да изпрати на приятелите си. За труда им Граден им заплаща 1000 $ (около 1900 $ днес).

Този втори клип, също наименуван „ Spirit of Christmas “, е основан по същия способ с отрязъци от строителна хартия, употребен преди. Въпреки това, като платена работ и с малко повече опит, той се отличава със доста усъвършенствано качество спрямо оригинала. Той също по този начин включва всички 4-те основни герои от по-късното шоу – всички от които са посочени по имена и имат съществени черти от характера и гласове от първите няколко сезона.

След като завършват, Грейдън им заплаща и изпраща филмчето по имейл на 8 другари. Оттук някои от тях го изпращат на някои от своите другари, които от своя страна го изпрашат на своите и така нататък, до момента в който то не се трансформира в шлагер, прочут като един от първите в историята на интернет.

Между другото, един от най-забележителните хора, които получават копие в пощата си, е артистът Джордж Клуни, който незабавно става почитател и до голяма има заслуги  за това клипчето да се разпространи толкова доста. Също по този начин си коства да се означи, че когато „ South Park “ за първи път стартира да става известен, Стоун и Паркър съзнателно предлагаха на известни персони, които се интересуваха от гост-роли в шоуто, дребни, незначителни елементи, единствено с цел да видят по какъв начин ще реагират. Джордж Клуни, да вземем за пример, играе кучето на Стан, до момента в който Хенри Уинклер озвучава страшилище, което яде деца. От друга страна, твърди се, че Джери Зайнфелд отхвърля да се появи в епизод, откакто двойката му предлага ролята на „ Пуйка номер 3 “ в епизод на Деня на благодарността.

След като вижда какъв брой известен е коледният клип, Грейдън кара Fox да наеме Стоун и Паркър да продуцират сериал, основан към него през 1996 година Дуото, в ранен образец за екстравагантността си, упорстват безкомпромисно в сериалът им да взе участие говорещо в случай че, наречено господин Хънки. Въпреки, че Fox, даже и тогава мрежа, известна с това, че излъчва удивително количество нелепости, отхвърля да покаже тази нелепост и сериалът пропада. Големият интерес обаче разрешава на дуото да представи проекта си както на MTV, по този начин и на Comedy Central, като те вземат решение да работят за втората телевизия от боязън, че MTV ще цензурира или кастрира по различен метод присъщото им възприятие за комизъм.

С организиран бюджет, Стоун и Паркър вземат решение да видят какъв брой тъкмо скандални могат да бъдат и в пилотния епизод Картман получава клизма. В тенденциозен опит за пренебрегване на политическата уместност и насмешка със бранителите на фамилните полезности, пилотният епизод е препълнен с толкоз доста нецензурни думи, колкото двойката счита, че могат да минат през продуцентите, като и двамата знаят, че това ще бъде двойно шокиращо защото основните герои са 8-годишни деца.

Стан и Кайл са леко основани на дуото, като Стан е Паркър, а Кайл е Стоун. Бащата на Трей Паркър е Ранди Паркър и, сходно на Ранди Марш, той е геолог. Шарън Паркър е осигурителен брокер, за разлика от Шарън Марш, която е рецепционист в Tom’s Rhinoplasty. В допълнение към това, Шели Марш в „ South Park “ също е кръстена на по-голямата сестра на Трей Паркър Шели.

Майката на Мат Стоун, Шийла Стоун, също е еврейка, сходно на Шийла Брофловски, майката на Кайл. Фамилията Брофловоски произлиза от моминското име на Шийла Стоун, Брословски, което по-късно е променено на Беласко, когато фамилията й имигрира в Съединените щати. Бащата на Стоун, Джералд Уитни Стоун, обаче е професор по стопанска система, за разлика от Джералд Брофловски, който е юрист.

Стоун също по този начин има сестра на име Рейчъл, само че няма персонаж за нея в семейство Брофловски, тъй като дуото счита, че Стан и Кайл си наподобяват прекомерно доста, с цел да има още някой, който да е малко или доста като тях. Вместо това те дават на Кайл осиновен по-малък брат Айк.

Преминавайки към други герои, характерът на Кени се основава на архетипа на „ бедното дете “, което постоянно попада във всяка група другари. Смята се, че присъщото кожухче на Кени и навикът му да умира всеки епизод са въодушевени от остарял съученик на Паркър, който също носи сходно кожухче непрекъснато, което заглушава гласа му. Съученикът му също по този начин постоянно пропуща учебно заведение, което кара съучениците му да се майтапят, че той е починал.

И най-после, персонажът на Картман е различен архетип – на „ досадното дебело дете “ – както и лека подигравка на Арчи Бункер от „ All in the Family “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР