Социологът проф. Румяна Коларова, съветник на президента Росен Плевнелиев, проговори

...
Социологът проф. Румяна Коларова, съветник на президента Росен Плевнелиев, проговори
Коментари Харесай

Проф. Коларова: За слабият кабинет ,,Петков“ са възможни сценариите ,,Виденов“ и ,,Филип Димитров“

Социологът проф. Румяна Коларова, консултант на президента Росен Плевнелиев, проговори пред ПИК натрупа ли се сериозна маса и има ли у обществото реалистични упования за предварителни избори. Възможно ли е кабинетът на Кирил Петков да се самовзриви поради свадите по тематиките за преговорния развой на районен съд Македония за Европейски Съюз и двойнствената ни външна политика, оръжието за Украйна, парите за пътищарите, избора на Българска народна банка гуверньор, цените и инфлацията – проучва проф. Коларова.

– Проф. Коларова, излязоха няколко настоящи социологически сондажа, които приказват за срив в доверието към управническата коалиция на Кирил Петков. Въз основа на тази информация можем ли да кажем, че се натрупва задоволително сериозна маса в обществото, тъй че да имаме реалистично очакване за предварителни парламентарни избори?

– Доверието в кабинета и рейтингът му е негативен, в това число на министър-председателя. Все още хората не чакат предварителни избори. Всъщност това е доста необичайно, тъй като всички споделят, че този кабинет няма да изкара цялостен мандат, само че огромният въпрос е дали Народното събрание ще изкара цялостен мандат.

– Възможно ли е да се образува втори кабинет в границите на този парламент?

– Възможно е. Все още хората, болшинството, не – свързват оставката на министър-председателя Кирил Петков с предварителни избори. Съотношението е 4 към 3. Четирeсeт и няколко % от хората не желаят и не чакат предварителни избори, а трийсет и няколко % желаят. Специално данните на „ Тренд “ са 47 към 34 %. Но едно е да искаш, напълно друго е каква е действителността. Прогнозната оценка, че е малко евентуално кабинетът да изкара цялостен мандат, не значи безусловно предварителни избори. В момента го няма желанието това да се случи. Не бива да се смесва упованието на хората с това, което действително ще се случи. Напълно естествено е хората освен да чакат, въпреки че подобен въпрос не е задаван, че ще има промяна на министри, само че те чакат, че този кабинет няма да изкара мандата си. Това е упованието на болшинството от хората над 50 %.

– Възможна ли е хипотезата: поради поредицата от рецесии, несправянето с инфлацията, абсурда с парите на пътните компании, с гуверньора на Българска народна банка, оръжието за Украйна и крайните позиции на Българска социалистическа партия и Демократична България, както и опитът на Кирил Петков да е самобитен съдия с безусловен звук към сътрудниците си, от вътрешната страна да се самовзриви кабинетът?

– Всичко е допустимо, въпреки това никога. Да не е рационално, да не е естествено. В България обаче ирационалните дейности на политиците са постоянно срещано събитие. Най-рационално и най обикновено сега е, първо, да имаме промяна на министри, а по-късно вероятно промяна на министър-председателя. Въпросът е, че не знаем дали тази коалиция има ресурса изобщо да сменя министри. Това е първият огромен въпрос. Вторият огромен въпрос е дали това болшинство и по кое време ще стартира да приказва за промяна на премиера. Дали могат да сменят този министър-председател с различен.

– Какви са вероятните сюжети?

– Има три вероятни сюжета за бъдещето на кабинета. Той има две съществени недостатъци. Първо, има един доста слаб министър-председател, без опит. Едновременно с това има едно парламентарно болшинство, което е изтъкано от несъгласия. Първия сюжет бих го нарекла „ Филип Димитров“. Той допуска, че една партия, най-вероятно това ще бъде Има Такъв Народ, в един миг ще напусне болшинството. Възможен е и сюжет,Жан Виденов“. Той е обвързван с прекомерно огромните разноски в бюджета, натрупа се недостиг и се приказва за неспособност на държавното управление да овладее инфлацията. Има заплаха от стагфлация и обстановката може да стане непоносима.

– Може ли фактически хората да излязат на улицата?

– Да, тъкмо по този начин. Жан Виденов също нямаше опит, по тази причина с Кирил Петков са слаби министър ръководители. Третият вероятен сюжет е удобен за това държавно управление, в случай че те си слагат краткосрочни цели примерно до октомври ноември доста ясни и доста съответни, към които кабинетът да се сплоти. И постигането на тези цели би могло да стабилизира кабинета.

Напълно съм уверена, че при едно опитно ръководство сегашната обстановка не е безнадеждна. Но по метода, по който работят, те я вършат безнадеждна.

– Знак ли е, че вътре в обединението мирише на избори, импортираното от Българска социалистическа партия искане за връщане на хартиената бюлетина?

– Не. Нито едно от законодателните оферти не е знак, че предстоят избори. Макар че изборите могат да се появят във всеки един миг. Но към този момент нито един от вътрешно-коалиционните спорове не води до избори. Пределно ясно е, че най-колебаещият се съдружен сътрудник е Има Такъв Народ. Това е очевадно за всички.

– Сигналите от Брюксел за ускорение процеса по договаряния за приемане на районен съд Македония в Европейски Съюз и двойнствената политикa нa Кирил Петков и министър Теодора Генчовска може ли също да е катализатор за срив в обединението?

– „ Продължаваме промяната“ са изцяло наясно, че в случай че доста упорстват за сходно решение, обединението ще се разпадне. Затова се търси баланс, въпреки че Българска социалистическа партия в отношението си към Русия е на границата на допустимото. По-възможно обаче е обединението да бъде провалена от вътрешно Политически тематики.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР