Социологът от Тренд Димитър Ганев коментира нагласите преди парламентарните избори

...
Социологът от Тренд Димитър Ганев коментира нагласите преди парламентарните избори
Коментари Харесай

Димитър Ганев, Тренд: Ако следим позициите на партиите кой с кого няма да управлява, то няма да има следващ кабинет

Социологът от " Тренд " Димитър Ганев разяснява настройките преди парламентарните избори на 2 октомври. Неговата организация направи изследване, съгласно което ГЕРБ събира 24,4 %, следван от " Продължаваме промяната " с 19,6 %, Движение за права и свободи 10,6, Възраждане 9,6, Българска социалистическа партия 8,6 и така нататък

" Много мъчно ГЕРБ и Движение за права и свободи биха могли да сформират независимо ръководство въз основата на резултатите, които виждаме сега. Не споделям, че е невероятно, само че за задачата би трябвало да има доста много ниска изборна интензивност, с цел да се приближи до подобен сюжет. ГЕРБ чакат евентуално сред 600 и 700 хиляди гласа, а Движение за права и свободи - към 300. Освен това ГЕРБ няколко пъти е декларирал, че няма да прави коалиция с Движение за права и свободи. Така че ще би трябвало да се търси различен сюжет. Не би трябвало да изключим вероятността да изпаднем в същата серпантина от избори, в каквато изпаднахме през 2021 година ", сподели той в студиото на " Нова телевизия ".

" Коалицията, която управляваше, и поддържаше кабинета Петков - тази четворна коалиция, няма да има болшинство в идващото Народно заседание. Тези четири обединения няма по какъв начин да имат такова болшинство. Да не приказваме, че Има Такъв Народ са споделили, че няма да ръководят с Политическа партия, а Политическа партия са споделили, че няма да ръководи с Има Такъв Народ

В България сигурно ще има различен вид настройка. Ако следим позициите кой какво е споделил, че няма да прави, то сигурно няма да има идващ кабинет.

Ако има кабинет след изборите изобщо, той няма да съставлява това, което сме виждали до момента като съдружен кабинет - няколко партии да се подредят, партийният водач на първата да стане министър-председател, водачът на втората партия да е вицепремиер, както стана в последния кабинет и в този на Сергей Станишев. Ако се търси някаква съдружна формула, тя ще бъде по-скоро че няколко партии ще образуват болшинство към избрана стратегия и кабинетът няма да бъде формиран от ярки партийни лица и в него да участват политически водачи. Това би била единствената допустима догадка, с цел да застанат избрани партии на една маса и да реализират несъмнено съглашение ", счита Ганев.

" Аз не виждам миг, в който Кирил Петков и Асен Василев сядат на една маса с Бойко Борисов, Томислав Дончев и Делян Добрев и да ръководят дружно. Другият вид е да се отиде на нови избори, а след нови избори евентуално социално-икономическата обстановка ще допуска, че кабинет сигурно би трябвало да се направи и можем да се окажем в доста тежка икономическа обстановка, в която всяка една рекламация " аз няма да съм с този ", " аз няма да съм с оня " може да наподобява като глупава волност ", добави социологът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР