Социалното министерство, работодатели и синдикати не се разбраха за минималната

...
Социалното министерство, работодатели и синдикати не се разбраха за минималната
Коментари Харесай

Министерство, работодатели и синдикати не се разбраха за минималната заплата

Социалното министерство, работодатели и синдикати не се схванаха за минималната заплата. Това стана ясно по време на брифинг след Националния съвет за тристранно съдействие, предава.

“В рамките на разискванията бяха изказани разнообразни съображения, които разкриват че НСТС не реализира консенсус по плана на разпореждане ”, сподели общественият министър Лазар Лазаров.

Проектът на постановлението е МРЗ за 2023 година да бъде 770 лева След полемиките обаче от общественото министерство обявиха, че са склонни да ревизират тази сума и МРЗ да се вдигне на 780 лева от 1 януари 2023 година, което е 50% от междинната работна заплата.

“Още в първите дни на януари ще създадем работна група, която да стартира работа по транспонирането на директивата и отчитането на всички нормативни актове, които ще бъдат променени ”, уточни Лазаров.

С определянето на МРЗ, което ще общественият министър ще предложи на Министерски съвет се реализира нарастване на МРЗ с 9,9 на 100 по отношение на настоящия й размер. Това е 20-процентно нарастване на годишна база, “което напълно почиства и компенсира насъбраната досега инфлация ”, добави общественият министър.

„ От няколко седмици България се тресе от разнообразни разновидности, механизми, схеми, цифри, свързани с МРЗ. Очакванията на хората са за едно обичайно и съществено увеличени, което да поддържа техните приходи ”, сподели Пламен Димитров от КНСБ. 

Той изясни, че синдикатите желаят 830 лв.. „ Това би трябвало да е задачата за 2023 година ”, сподели Пламен Димитров. Синдикатите са били склонни това да стане на два пъти – през януари и юли. „ Но ние не можем да влезем в този консенсус, в случай че той не влиза в това, което пожелахме ”, сподели Димитров.

„ Не подкрепихме плана на разпореждане, който ни беше възложен. Този план беше оповестен, откакто в Народно събрание на първо четене беше признат различен план, съгласно който минималната заплата трябваше да е доста по-висока ”, сподели Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

" През последните месеци ставаме очевидци на тежка безнаказаност от страна на политчексия хайлайф в стрнаата! ”, съобщи още Григорова, съгласно която текстът за нарастване на МРЗ “се избутва обратно в дневния ред, тъй че да не се стигне изобщо до гласоподаване ”.

По думите й нарастване на минималната заплата на 780 лева няма да покрие инфлацията. Григорова съобщи, че синдикатите са “склонни да се съгласят ” МРЗ да стане 780 лева от началото на януари 2023 година, само че в случай че по-късно последва “бърза смяна в границите на идващите няколко месеца, тъй че да стигне най-малко до 830 лева ”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР