Социално слабите пациенти да бъдат компенсирани от социалните служби, предлага

...
Социално слабите пациенти да бъдат компенсирани от социалните служби, предлага
Коментари Харесай

Дефицит на лични лекари в Бургас, настояват за „размразяване“ на потребителската такса

Социално слабите пациенти да бъдат обезщетени от обществените служби, предлага доктор Пламен Панайотов

Недостигът на персонални лекари в Бургас е над 20%, оповестиха от НЗОК Бургас. Тази наклонност се задълбочава, посочи кореспондентът Лора Стаматис, а пред бТВ доктор Пламен Панайотов от Сдружението на фамилните лекари в Бургас сподели, че потребителската такса е замразена от 2012 година и е нужно тя да бъде още веднъж обвързана с минималната работна заплата, с цел да стане специалността на сътрудниците му атрактивна.

„ Липсата на сестри и медицински сътрудници в практиките ни е много постоянно събитие. Има дефицит на общопрактикуващи лекари. Когато някой се пенсионира, заболее или почине, неговата процедура не поема различен сътрудник, а просто се разпределят пациентите към другите “, добави той.

Водещият на „ Тази заран “ Златимир Йочев пък посочи, че в този момент размерът на потребителската такса е 2,90 лв.. 

„ Тя би трябвало да извършва функционалностите, поради които е въведена. Първата е да контролира потока от пациенти и да защищава здравната система от свръхизползване на услуги. На всички е ясно, че нещо, което е гратис, ще бъде експлоатирано безпределно. Втората функционалност е в допълнение възнаграждение. Ясно е, че болшинството от услугите на Здравната каса не са по пазарни цени, а са по-ниски. Затова потребителската такса ги добавя “, изясни доктор Пламен Панайотов.

„ За да не се стига да приказваме всяка година за актуализиране съгласно инфлацията, бихме желали да се върне остарялото състояние от преди 2012 година, когато бе замразена и да бъде обвързана с минималната работна заплата. Така по натурален път ще има актуализиране съгласно изменящата се конюнктура “, добави той.

„ Тази такса съществува в цяла Европа. Социално слабите може да бъдат обезщетени от обществените служби. Нашата концепция е всички да заплащат такса и по този метод ще има равнопоставеност. Трябва институцията, която освобождава пациенти от такса, да поемат финансовата тежест “, сподели още бургаският доктор. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР