Социалният министър Георги Гьоков ще поиска при актуализацията на бюджета

...
Социалният министър Георги Гьоков ще поиска при актуализацията на бюджета
Коментари Харесай

Гьоков иска поне 10% увеличение на заплатите на държавната администрация от 1 юли -

Социалният министър Георги Гьоков ще изиска при актуализацията на бюджета да бъде планувано нарастване на заплатите на работещите в държавната администрация с най-малко 10% от 1 юли, тъй като спрямо тази в частния бранш изоставали фрапантно.

Силното предпочитание на Гьоков е да се подвига и минималната работна заплата, само че тя не трябва да се трансформира в мотив за непрекъснати разногласия сред работодатели и синдикати. Засега обаче се чака тя да остане същата, разяснява министърът пред Българска национална телевизия.

На въпрос дали това не е работа на парче Гьоков отговори, че по този начин би било, в случай че единствено се запълват дупки. Действията на съдружните сътрудници били координирани, разисквани и премислени.

" Някой беше нарекъл тези ограничения антиинфлационни. Те не са антиинфлационни, а антикризисни и обществени в поддръжка на българите и бизнеса да могат да минат по-леко по време на сериозна рецесия. По остаряла традиция българинът желае да се подкрепят всички, тъй като и бедните, и богатите минават през инфлацията. Моето мнение е, че би трябвало да се подкрепят тези, които имат най-вече потребност. Но за жалост в България обществената система е построена тромаво и солидарно, по тази причина не можем да реагираме доста бързо на това кой може да се оправя с рецесията или с живота по принцип. Затова се постанова да поддържаме всички в спешни моменти ", изясни общественият министър.

Според него " няма по какъв начин да няма резултат от ограниченията, макар че (подкрепата - бел. ред.) ще е по-малка за тези, които в действителност имат потребност, и съвсем ненужна за тези, които могат да се оправят в рецесията ". 

Гьоков подсети, че промяната в обществената система е почнала. Тя ще направи процесите бързи и " с едно натискане на бутона да се знае този човек може ли да се оправя самичък с живота във време на рецесия или не може ".  После обаче посочи, че промяната в действителност ще стартира от началото на 2023 година с поддръжката на Плана за възобновяване и резистентност. 

" Реформата би трябвало да е непрестанен развой, да не завършваме с това, че на 1 януари направихме промяната, тъй като няма да бъдем прави. Реформата би трябвало да бъде развой ", разяснява още Георги Гьоков.

В проекта са планувани 10% от парите за обществената сфера и промяна в общественото подкрепяне, т.е. 1,200 милиарда лева, посочи общественият министър. 

Той разяснява и почналото разселване на украинските бежанци, предшествано от ултиматума на  вицепремиера те да изоставен хотелите по Черноморието. Изказването й провокира ужас и измежду свои, и измежду непознати.

Според Гьоков страната ни се е справила съвършено досега с бежанската рецесия и предлаганите бази навътре в страната не отстъпвали по нищо на хотелите по морето, в които украинците бяха настанени до края на май. Социалният министър счита, че против държавното управление се води очерняща акция по въпроса и " една политическа мощ стои зад нея ", без да прецизира коя е тя. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР