Социалният министър Георги Гьоков иска повишение с 10%С актуализацията на

...
Социалният министър Георги Гьоков иска повишение с 10%С актуализацията на
Коментари Харесай

Министри в спор за заплатите на чиновниците

Социалният министър Георги Гьоков желае покачване с 10%
С актуализацията на бюджета ще упорствам заплатите в държавната сфера да набъбнат с най-малко 10% от 1 юли, с цел да може растежът им да се изравни с този в частния бранш, сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков. Но в плановете на министерството на финансите към този момент не са планувани спомагателни средства за нарастване на заплатите.

Министърът на финансите Асен Василев още при съставянето на бюджета за 2022 година отбрани тезата, че заплатите ще се вдигнат, единствено в случай че бъде понижен броят на служителите.

Министър Гьоков уточни, че предлагането на държавното управление е от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст да бъде увеличена от 370 лева на 467 лева В момента към минималната пенсия дават и коронавирус добавки от 60 лева, а от 1 юли те ще бъдат отстранени. Така действително минималната сума за пенсионерите ще нарасне с 8,6%. Това няма да покрие даже инфлацията за първите шест месеца на годината. От януари до април инфлацията е 7,8%, а до юни ще бъде доста над 8,6%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР