Социалният министър Деница Сачева даде изявление във връзка с пенсиите.

...
Социалният министър Деница Сачева даде изявление във връзка с пенсиите.
Коментари Харесай

Сачева с извънредни и много важни данни за втората пенсия ВИДЕО

Социалният министър Деница Сачева даде изказване по отношение на пенсиите. То е обвързвано с опцията хората да могат да реалокират партидите си с парите за втора пенсия от частните фондове в Национален осигурителен институт.

Министър Сачева изясни по какъв начин ще стане уреждането на правата на обезпечените лица, които са пропуснали 5-годишния период да си трансферират средствата от универсалния фонд във Фонд „ Пенсии “. Сачева отговори и на въпроса, по какъв начин ще се подкрепят за напред работодателите от икономическите действия, които са спрени или следва прекъсването им, като няма да се изисква самоучастие на шеф.

"Всички, които са пропуснали правото си, са в изминал интервал от 5 години насам, да могат да трансформират своето решение. Ако преценяват да преценяват да трансферират партидите си от повсеместен пенсионен фонд в Национален осигурителен институт. Отваря се шестмесечен прозорец за тези, които би трябвало да създадат самостоятелен избор.

Не насърчаваме всеки да го направи. А всеки да си направи сметка и да реши, кое е по-изгодно за него. Коефициентът на редукция ще вземе под внимание интервала, в който ще бъде прекъсната дотацията от 12% от страната и интервала, в който хората не са се осигурявали в повсеместен пенсионен декор. Към момента този % на редукция бе неправдив.

Предварителните калкулации демонстрират, че той би могъл да падне под 10%, само че с какъв брой тъкмо, следва занапред да забележим, когато приемем текста. Национален осигурителен институт ще промени методиката си и ще показа изчисленията пред обществеността. Ще се направи прогресивна канара, в нея коефициентът ще бъде от под 10% до, да кажем, 24-25% през 2037, когато ще се изравнят изискванията.

Има концепция, изборът да се прави стъпаловидно, като първоначално ще е 1 година, като до 2037 година интервалът ще стане 5 години. В момента пет години преди пенсия е прекомерно рано, с цел да може човек да направи прецизен и осведомен избори, тъй като приказваме за самостоятелно решения съгласно интервалите, в които се е осигурявал и осигурителния принос ", сподели Сачева.
Заедно със сигнала на притежателите на заведения, общественото министерство е получило и сигнали на притежателите на образователни школи и занимални с искане за подкрепяне на страната с 80% за разноски за заплати и осигуровки, както и за наемите.

"Ще следва да обсъдим какви са опциите за тези бизнеси, които са спрени или следва да бъдат спрени, да измислим нова стратегия за тях, която не изисква присъединяване на работодателите. Въпросът е да измислим механизъм, който се отнася до всички стопански действия, да бъдат обещетявани дирекно служащите, а да не минава през работодателите.

Специално за нощните заведения, към 32 000 са тези които имат трудов контракт и осигуровки, това е цифрата, за което ще търси решение. А що се отнася до образователни центрове и занимални, още не сме получили данни, ще го оповестя по-късно. Този механизъм ще проработи допустимо най-бързо, до две-три седмици ", даде обещание общественият министър Деница Сачева.

Какви ще бъдат средсвата, които ще отдели страната, зависи от сумите, за които са се осигурявали. "Ако измислим такава стратегия, това ще бъде с европейски средства, само че отново споделям, ние би трябвало да мислим и за другите бизнеси, които ще бъдат наранени, както образователните центрове и занималните ", уточни Сачева.

Мярката 60/40 остава предпочитана за държавното управление. Темата за нарастване на ваучерите за храна още не е била обсъждана от държавното управление, уточни още общественият министър.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР