Социалните партньори не постигнаха единодушие по бюджета на Здравната каса

...
Социалните партньори не постигнаха единодушие по бюджета на Здравната каса
Коментари Харесай

Без консенсус: Тристранният съвет прие Бюджета на НЗОК за 2024 г.

Социалните сътрудници не реализираха единогласие по бюджета на Здравната каса за следващата година. Основните забележки към текстовете са, че с тях не се вършат промени в системата, предава БГНЕС.

Единствено от АИКБ се въздържаха от поддръжка на Бюджета, тъй като съгласно Асоциацията на индустриалния капитал в България няма съответни промени, с които да се развие здравноосигурителната система. КТ " Подкрепа " и КНСБ поддържаха заложената рамка.

В проектобюджета са заложени общо 8 163 353 100 лева от доходи и прехвърляния. Увеличението в средствата за НЗОК за идната година по отношение на тази е с 1 136 139 500 лева

В Бюджета е написано увлечението на минималната работна заплата на 933 лв. от 1 януари 2024 година.

Най-много средства са планувани за лечебните заведения - към 3,5 милиарда лв.. За общопрактикуващите лекари са планувани 560 млн. лв., за профилираната извънболнична помощ 562 млн. лв., за медикаменти, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели са планувани над 2,1 милиарда лв..

Министърът на опазването на здравето Христо Хинков дефинира бюджета като " уравновесен ", и съобщи, че той " основава постоянна финансова рамка за изцяло действие на системата ".

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски уточни, че са заложени повече средства за осъществяването на профилактични прегледи. Целта е увеличението на броя хора, извършващи профилактични прегледи.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР