Социалните мрежи имат собствена саморегулация, благодарение на която хора, извършили

...
Социалните мрежи имат собствена саморегулация, благодарение на която хора, извършили
Коментари Харесай

Подготвят се регулации и за недобросъвестни потребители в споделената икономика

Социалните мрежи имат лична саморегулация, с помощта на която хора, направили нещо неправилно, в това число закононарушение, са притиснати от събитията да бъдат обществени и да признаят за него. Така ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов разяснява разгласения посредством " Facebook " случай, при който младежи са наели апартамент чрез платформа за споделено настаняванеи са изнесли тв приемник от вкъщи на притежателя, заяви пресцентърът на комисията.
" Надявам се въпреки всичко тази саморегулация да не стига до крайности. Органите на реда би трябвало да могат да открият това, което се е случило отвън виртуалното пространство в обективната реалност ", добави Маргаритов. Той уточни, че казусът е характерен и сходни сигнали в Комисията са по-скоро инцидентни.

Към момента споделената стопанска система не е нормативно контролирана нито в България, нито в Европейски Съюз, а опитите за регулации са по-скоро посредством прекъсване на избрани услуги, макар че хората имат потребност от тях, разяснява Маргаритов. По думите му комисията е обсъждала регулации основно за отбрана на потребителя на споделени услуги, в случай че не е получил обещаното.

" Недобросъвестното потребителско държание също би трябвало да бъде обект на сходен вид регулация ", продължи той.
Маргаритов посочи, че чака в идващите месеци да има и сходни планове на фона на бързо разрастващата се нормативната уредба в региона на цифровия пазар, в това число интернет търговията, част от която е и споделената стопанска система. " Коментирали сме този въпрос, той е подложен и с присъединяване на българския еврокомисар в Европейската комисия. В Европейския парламент наскоро се одобриха нови регламенти, свързани със отбраната на персоналните данни, културата на цифровия пазар при предлагането на артикули и услуги ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР