Социалната платформа Twitter често е била обвинявана от инвеститорите, че

...
Социалната платформа Twitter често е била обвинявана от инвеститорите, че
Коментари Харесай

Мъск и вятърът на промяната в Twitter

Социалната платформа Twitter постоянно е била упреквана от вложителите, че няма визия за бъдещето и тактика за своя бизнес. Любимо място за изява на звезди, публицисти, политически водачи и инфлуенсъри, тя не съумя да доближи до всеобщия консуматор, както и да монетизира своя капацитет.

Освен това е подложена на критика, сходно и на други обществени медии, за неуважение на разпоредбите за свободата на словото, слаби функционалности и мениджмънт. Сега това, наподобява, е напът да се промени или има очаквания най-малко Twitter да откри посока за развиване. През седмицата стана ясно, че един от най-известните й консуматори и най-богат човек в света - Илън Мъск, създателят на Tesla, е вложил към 3 милиарда $ в обществената мрежа, с което към този момент е най-големият й акционер с 9.2%.
Стимул за цената и смяната
В резултат на новините цената на акциите на Twitter се увеличи фрапантно преди отварянето на пазара - с към 30% през тази седмица. Добре пристигнал растеж за акциите, които от началото на годината до предишния петък бяха изгубили към 8% от цената си и повече от 30% за година. Ден откакто стана ясно, че Мъск е новият огромен акционер, от компанията оповестиха, че той ще има и място в борда най-малко до 2024 година Това може да се одобри за следващата промяна в компанията - в края на предходната година нейният създател Джак Дорси беше сменен като изпълнителен шеф от Параг Агравал, софтуерен гуру с дребен управнически опит. Засега няма коментар от Илън Мъск за бъдещите му проекти, само че влизането с подобен сериозен дял в Twitter и мястото му в борда може да подсказва, че той би могъл да въздейства при вземането на значими решения , огромна част от които също са свързани със свободата на словото или смяна на някои функционалности в платформата - да вземем за пример бутон за редакция на туитове, ръководството на рекламите и маркетинга.

Или както споделя коментаторът на Bloomberg Тимъти Л. О`Браян в своя колонка: Може би най-ценният принос на Мъск за Twitter би бил смяна в метаболизма и културата на платформата, принуждавайки я да се движи по-бързо и да поема повече смели опасности.
Реклама Има ли независимост на словото
Около 330 млн. души употребяват Twitter всеки месец, демонстрират данни на компанията, а Мъск е един от най-влиятелните й членове с над 80 млн. почитатели. През предишния месец той ги попита дали считат, че платформата съблюдава разпоредбите за независимост на словото. След като към 70% от гласувалите над 2 млн. души дадоха отговор с НЕ, Мъск ги попита дали има потребност от нова платформа, добавяйки, че съществено е обмислял дали да не сътвори своя, напомня Bloomberg. Мъск постоянно е твърдял, че свободата на словото е основна за действието на демокрацията. Или както показва Financial Times - той се трансформира във значима част от механизма, който основава ангажираност в Twitter. Чрез своя мегафон там той постоянно стартира свои хрумвания, артикули, само че постоянно туитовете му са неразбрани и разнопосочни, което не пречи да въздейства посредством тях върху разнообразни криптовалути и акциите на Tesla, с което си навлича гнева на регулаторите. Поведението постоянно е карало негови почитатели и критици да го дефинират и като международен трол номер едно.

В края на март Комисията по скъпите бумаги и тържищата в Съединени американски щати разгласява изказване до федералния съд в Манхатън, в което споделя, че Мъск не е извършил (и не изпълнява) " ангажимента " с регулатора от 2018 година, изискваща юристите на Tesla да утвърждават туитове и други обществени изказвания, които могат да бъдат основни за търговията с неговите компании.

Twitter беше съществена естрада за изява и на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, чийто профил беше заличен вечно при започване на 2021 година, след нахлуването на неговите последователи в Капитолия. Тръмп имаше съвсем 90 млн. почитатели в медийната платформа.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР